Annons

Rädsla för att fasaden ska ramla ned

Ljungby Fredrik i Ljungby trodde att det skett en bilolycka utanför hans lägenhet. Men ljudet kom från tegelstenar från fasaden som rasade ned på hans balkong.
Foto: Annika Wallsson
Rädd för nya ras. Nästan varje dag ligger nya små högar av murbruk och cement på balkongen. Fredrik vågar inte använda den längre.

Fredrik visar in i lägenheten där han bott i över 30 år. Han trivs, men börjar bli tveksam till hur fastigheten egentligen sköts.

För över åtta månader rasade delar av fasaden ned på hans balkong och sedan dess har han inte vågat använda den.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kom ska jag visa, säger han och vi går ut på balkongen. På golvet ligger bitar av murbruk.

– Så här ser det ut var och varannan dag. Varje gång det regnar blir det blött där uppe och det vittnar sönder. Jag vågar inte vara här ute. Det känns jättetråkigt.

Hyresvärden har inte åtgärdat fasaden, trots att Fredrik påmint flera gånger.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Han lovar att det ska åtgärdas men sedan händer ändå ingenting.

Sedan en tid ligger ärendet hos Hyresgästföreningen.

– Jag har pratat med fastighetsägaren och jag tycker att det har tagit lite för lång tid, någon firma borde gå att få tag i som kan åtgärda detta. Men nu hoppas vi att vi får lite fart på detta. Vi tänker gå vidare med balkongen till hyresnämnden om inget händer, säger Niklas Eriksson, jurist hos Hyresgästföreningen Sydost.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Fastighetsägaren uppger till Hem & Hyra att han har förståelse för att människor kan vara rädda men att balken skyddar övriga stenar och det finns ingen risk att fler ska falla ned. Det hela är ett kosmetiskt fel som kan åtgärdas rimligen i slutet på oktober, enligt fastighetsägaren.

Annons

– Om det inte finns någon som kan göra jobbet under hösten kommer vi att planera det för mars-april nästa år, säger han.

Fotnot: Fredrik heter egentligen något annat.

Fakta: Tips om din hyresvärd inte åtgärdar

Det finns ännu inga lagkrav på att fastighetsägare måste besiktiga balkonger eller fasader med jämna mellanrum, som det finns för exempelvis hissar. Känner du fara i din boendemiljö, finns några vägar att gå.

Du kan vända sig till Hyresgästföreningen som kan företräda dig och förhandla med din hyresvärd, eller driva din sak till hyresnämnden för prövning. Det är också möjligt att vända sig till kommunens miljö- och byggnadsnämnd och be dem göra en besiktning.

Läs också Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.