Ramunderstaden höjer hyrorna
– Vår förhandlingsdelegation är nöjd med resultatet, säger Kristina Jonsson på Hyresgästföreningen.
Kommunägda Ramunderstaden hade begärt att få höja hyrorna med 1,5 procent och motiverade kravet med att kostnaderna för löner, el, värme, vatten och renhållning ökar.
– Tack vare att räntenivån är så låg går det ändå att hålla nere hyreshöjningen. De pengar som blir över om räntorna fortsätter att vara låga ska gå till underhåll, säger Kristina Jonsson.
Att begära att bolaget helt skulle avstå från att höja hyrorna, vilket Hyresgästföreningen har gjort i Norrköping, var aldrig aktuellt i Söderköping.
– I så fall hade man varit tvungen att välja bort något för att klara kostnadsökningarna och det hade blivit underhållet som fått stryka på foten. Vi tycker att det är viktigt att hyresgästerna får sina lägenheter underhållna och det vet vi att hyresgästerna tycker också, eftersom det brukar komma upp på bostadsmöten.
Hur mycket mer varje hyresgäst får betala beror inte bara på hur stor lägenheten är, utan även vilket område man bor i.
Ramunderstadens vd Torbjörn Olsson konstaterar att hyreshöjningen är tillräckligt stor för att bolaget ska ha råd att fortsätta upprustningen av området Kullborg.
Fasader renoveras, balkonger byggs ut och glasas in och utemiljön får ett lyft. Arbetena i Kullborg har kommit en bit på väg.
Torbjörn Olsson är nöjd med hyresöverenskommelsen med Hyresgästföreningen.
– Vi kan höja tillräckligt mycket för att genomföra det vi vill ha gjort, säger han.
Hade höjningen blivit lägre är det möjligt att delar av det omfattande projektet i Kullborg hade fått skjutas på framtiden, enligt Torbjörn Olsson.
– Låga räntor och intern effektivisering gör att vi ändå inte behöver höja mer än i genomsnitt 0,85 procent.
Effektiviseringen består bland annat i att bolagets egen personal utför en del arbetsuppgifter som tidigare lades ut på konsulter.