Annons

Rapport: Krävs minst 1200 nya studentlägenheter

Jönköping Bristen på studentbostäder i Jönköping är akut. Därför behövs det byggas minst 150 nya studentlägenheter varje år fram till år 2025. Det konstateras i en gemensam analys av kommunen och högskolan.

Studentkåren i Jönköping larmade inför årets läsårsstart att studenter tvingas tacka nej till utbildningsplatser eftersom de inte får tag på en bostad.

Nu har en gemensam analys av studentbostadsläget presenterats av högskolan i Jönköping, studentkåren och Jönköpings kommun. I analysen konstateras att det behövs byggas minst 1 200 nya studentbostäder, eller 150 årligen, fram till och med år 2025. Detta för att täcka det växande behovet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

”Enligt våra prognoser kommer Jönköping University att fortsätta växa och om tre år förväntas vi ha 11 600 studenter inskrivna hos oss. För att klara bostadsförsörjningen är ett långsiktigt samarbete med kommunen helt avgörande” kommenterar Mats Jägstam, tf. rektor vid Jönköping University, i ett pressmeddelande.

Annons

Förslag på åtgärder presenteras i analysen, bland annat att en permanent samverkansgrupp bildas. I gruppen, som ska verka för att fler studentbostäder byggs, ska representanter för fastighetsägare, kommunen, högskolan och studentkåren ingå.

Ett problem är att flera studentboenden idag har tillfälliga bygglov. I rapporten föreslås att kommunen och högskolan tillsammans ska verka för att vissa av dessa ska omvandlas till permanenta. Kommunen ska även underlätta kontaktvägarna för intressenter som vill bygga studentbostäder och fortsätta inventeringen av potentiell mark där studentbostäder skulle kunna byggas.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.
Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.