HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rapport: Krävs minst 1200 nya studentlägenheter

Jönköping Bristen på studentbostäder i Jönköping är akut. Därför behövs det byggas minst 150 nya studentlägenheter varje år fram till år 2025. Det konstateras i en gemensam analys av kommunen och högskolan.

Studentkåren i Jönköping larmade inför årets läsårsstart att studenter tvingas tacka nej till utbildningsplatser eftersom de inte får tag på en bostad.

Nu har en gemensam analys av studentbostadsläget presenterats av högskolan i Jönköping, studentkåren och Jönköpings kommun. I analysen konstateras att det behövs byggas minst 1 200 nya studentbostäder, eller 150 årligen, fram till och med år 2025. Detta för att täcka det växande behovet.

Läs ocksåPolisövervakning i Nacksta

”Enligt våra prognoser kommer Jönköping University att fortsätta växa och om tre år förväntas vi ha 11 600 studenter inskrivna hos oss. För att klara bostadsförsörjningen är ett långsiktigt samarbete med kommunen helt avgörande” kommenterar Mats Jägstam, tf. rektor vid Jönköping University, i ett pressmeddelande.

Förslag på åtgärder presenteras i analysen, bland annat att en permanent samverkansgrupp bildas. I gruppen, som ska verka för att fler studentbostäder byggs, ska representanter för fastighetsägare, kommunen, högskolan och studentkåren ingå.

Ett problem är att flera studentboenden idag har tillfälliga bygglov. I rapporten föreslås att kommunen och högskolan tillsammans ska verka för att vissa av dessa ska omvandlas till permanenta. Kommunen ska även underlätta kontaktvägarna för intressenter som vill bygga studentbostäder och fortsätta inventeringen av potentiell mark där studentbostäder skulle kunna byggas.

Läs ocksåHyresnämnden skjuter fram vissa ärenden men löser det mesta
Läs också Slottsherre vill höja hyresgästs hyra med 22 procent Här kan du få bostad samma dag Matildas skandalvärd dras inför rätta – stäms på 210 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.