Rapport om nya hyrorna gav fler frågor än svar
Rapporten som nu lämnats innehåller fastställda poäng på allt från bostadsområde till kakelugn.
– Modellen är uppbyggd enligt den rekommendation som tagits fram av parterna och bygger bland annat på det vi redan förhandlat sedan tidigare, säger Per Björklind, projektledare på Hyresgästföreningen.
Poängberäkningen kommer att utgå från lägenhetens storlek och antal rum. Varje kvadratmeter ges 1 poäng och dessutom får lägenheten ett antal poäng, till exempel 44 poäng för en trea eller 30 poäng för en etta med kokvrå. Dessa poäng läggs samman.
Dessutom ges poäng för ett antal faktorer: standard och modernitet, läget, fastighetsservice, charm och närhet till park eller vatten. Bland annat buller eller omodernt kök ger minuspoäng. Dessa poäng läggs också samman och sedan multipliceras de med poängen för lägenheten.
Flera av deltagarna är kritiska till att de olika värdena blir mångdubblade i och med multiplikationen, det rätta vore i stället att använda addition.
– Huddinge har den modellen men det ger fel i den relativa hyressättningen och därför har man varit tvungen att justera i efterhand, berättar Per Björklind.
Med den här konstruktionen blir ett ombyggt badrum dyrare i en stor lägenhet än i en liten.
Nästa steg mot en systematiserad hyra i Stockholm är att förhandlingsdelegationerna ska diskutera och förhandla om vad varje poäng ska vara värd. Dessutom behöver många lägenheter och bostadsområden besiktigas och bedömad, framför allt för att kunna bedöma kvaliteter som charm och karaktär. Hur systemet ska införas ska också planeras. Det är ett arbete som kommer att ta minst hösten i anspråk.