Annons

Striden om ”Stockholmshyra” fortsätter väcka heta känslor

Nyheter Trots att frågan diskuterats sedan millennieskiftet slog avsiktsförklaringen om ”Stockholmshyran” ner som en bomb för drygt en vecka sedan. Nu går Hyresgästföreningens förbundsledning ut och backar upp stockholmsregionen.

Frågan om att systematisera hyressättningen i Stockholm har pågått i många år – utan att ha kommit något vart – trots att liknande system sedan länge finns i många andra städer, exempelvis Göteborg och Malmö.

Likt frågan om Slussens ombyggnad, boendeparkering eller förtätning är den brännhet och river hyressättningen upp heta känslor i huvudstaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, tillsammans med vd:arna för kommunala Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder på DN debatt gick ut och berättade att man enats om ”Stockholmshyra”. Ett nytt sätt att bestämma hyran för omkring 70 000 hyresgäster, lät inte debatten med de stora orden vänta på sig.
Till skillnad mot när förhandlingarna om ny hyressättning brakade samman för några år sedan, kräver inte längre Hyresgästföreningen att den systematiserade hyressättningen ska vara ett nollsummespel, det vill säga att hyrorna höjs eller sänks för enskilda hyresgäster, men inte förändras för kollektivet som helhet.

Annons

”Stort. Hyresgästföreningen vill ha mer marknadshyra (Stockholmshyra). I enkät har folk sagt: innerstan mer attraktivt än förort. Surprise,” twittrade Liberalernas partiledare Jan Björklund.
”En hyresgästförening som går fastighetsägarna till mötes om marknadshyror förlorar snart sitt existensberättigande.”, skrev Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly, även det på Twitter.
Hans analys delas emellertid inte alls av partikamraten Ann-Margarethe Livh, borgarråd i Stockholm. ”Den överenskommelse som träffats är ett sätt att blockera marknadshyror. Med dagens hyressättning har fastighetens ålder en orimligt stor inverkan på hyran”, säger hon till Stockholm direkt.

Flertalet förtroendevalda i Hyresgästföreningen region Stockholm är kritiska och känner sig överkörda. ”Det var med förvåning, bestörtning och ärligt talat ilska som vi tog del av debattartikeln”, skrev Inga Allard, Henry Nilsson och P-A Waern i ett svar till debattartikeln i Dagens nyheter.

Annons
Läs också70 000 berörs av nytt hyressystem i Stockholm

Nu backar Hyresgästföreningens förbundsledning upp överenskommelsen. ”De som vill skjuta förslaget i sank påstår att detta är ett steg mot marknadshyror. Så är det naturligtvis inte, tvärtom”, skriver förbundsordförande Marie Linder, förbundschef Jonas Nygren och förhandlingschef Erik Elmgren i en debattartikel i Dagens samhälle. De fortsätter: ”Det svala intresset från de privata fastighetsägarna i Stockholm så här långt kan ju också ses som en garant för att det inte är marknadshyror det handlar om”, enligt hyresgästbasarna

Läs också ”Stockholmshyror” orsakade debatt på sociala medier Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.