Annons

”Rätt hyra” kan inte förklaras

Norrköping Varken hyresvärden eller Hyresgästföreningen kan förklara Roger Ekboms nya högre "rätt hyra". Efter stambytet blev området plötsligt mer attraktivt, mer hur kan ingen förklara.
Foto: Jakob Kindesjö
Roger Ekbom utanför sin lägenhet på Skogvaktaregatan i Norrköping.

I Norrköping används ”rätt hyra” för att sätta hyrorna för över 16 000 lägenheter. I systemet har varje lägenhet fått ett antal poäng beroende på hur stor den är, vilken standard som finns och vilket område den ligger i. Ju fler poäng desto högre hyra. Det låter enkelt. Men för Roger Ekbom har ”rätt hyra” skapat många frågetecken.

Förra året renoverades hans tvåa på Skogvaktaregatan i Eneby med nytt kök och badrum. Poängen gick upp och detsamma hände med hyran, från cirka 5 200 till drygt 6 400 kronor i månaden.

Läs ocksåHyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Men den nya standarden i lägenheten var inte hela förklaringen. Även områdespoängen, det som beskriver bostadens läge, hade plötsligt ökat.

– Vad är det som blivit bättre i området? Det är ingen som har kunnat förklara det för mig. Jag har försökt få svar på det i snart ett år. Det här systemet ger jag inget för. Det är en ren bluff, säger Roger Ekbom.

Efter renoveringen fick Ståhls två fastigheter Torvan 1 och Tuvan 5 den högsta områdespoängen i kvarteret (Läs mer: Olika hyra för samma bostad). Bytet av stammar, el och ventilation ansågs ha höjt husens allmäntekniska standard. Men det är åtgärder som Roger anser inte ska ge någon högre hyra.

Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

– Enligt mig är inte ett stambyte någon standardhöjning utan underhåll. Det var inte så att jag hällde ut avloppsvattnet med en spann tidigare, säger han.

Men även boendepreferensen, hur attraktivt området är, hade ökat betydligt, från normal till hög nivå. Något varken hyresvärden eller Hyresgästföreningen kan förklara.

Annons

– Jag har inget bra svar på den frågan. En renovering brukar ge högre poäng men inte så mycket, säger Clas Rydgren, pensionerad förhandlare på Hyresgästföreningen, som var med och skrev avtalet.

Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Vad säger du om höjningen av husens tekniska standard?

– Det är mycket möjligt att Roger har rätt. Så här i efterhand tycker jag att renoveringen gjordes billigare än det vi hade kommit överens om. Att den tekniska standarden hamnade för högt om man ser till vilken ventilation det blev, säger Clas Rydgren.

Ståhls fastigheter ägs numera av Heimstaden och där kan man inte svara på vad som orsakade höjningen av områdespoängen.

– Den här förhandlingen skedde före vår tid. Men det jag kan konstatera är att hyresnivån för Torvan och Tuvan ligger betydligt lägre än andra renoverade fastigheter. Det är 150 kronor per kvadratmeter och år som skiljer för en likvärdig produkt, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Vilka jämför ni med då?

Annons

– Det är flera objekt, exakt vilka det är kan jag inte tala om.

Hur ser du på att ni har högre områdespoäng än andra värdar i samma kvarter?

– Det är upp till dem att se över det. Det bör vara samma poäng om det är samma förutsättningar och upplevs likvärdigt, förklarar Patrik Hall.

Läs mer:
Olika hyra för samma bostad
Felaktiga poäng ska rättas till

Läs också Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.