Annons

Regeringen vill skapa kortare väg till återvinningen

Nyheter Huvudregeln framöver är att insamling av papper, tidningar, glas med mera ska ske i eller vid våra bostadshus. Det är i alla fall miljöminister Karolina Skogs förhoppning. Just nu är förslaget ute på remiss.
Återvinningsstationer är ofta en dyster syn. Nu vill regeringen ha mer fastighetsnära insamling.

Skitigt, rörigt och överfulla behållare. Synen som möter vid många återvinningsstationer lämnar mycket kvar att önska. Men nu vill regeringen göra det lättare för oss att agera miljövänligt.

I stället för dagens återvinningsstationer föreslås att insamling vid eller i våra hus ska bli norm. Ju närmre och enklare, desto bättre.

Läs ocksåSopslarv ger högre hyra

– Vi vet att fler sorterar sitt avfall när det blir lätt att göra rätt. Nu gör vi bostadsnära insamling till huvudregel. Då blir det också mer avfall som kan återvinnas, säger Karolina Skog (MP), miljöminister.

Vilka fördelar ser du med det nya systemet för fastighetsägare och hyresgäster?

– Många har uttryckt att servicen är för dålig. De tycker det är svårt att ta sig till närmsta återvinningsstation och vissa uppfattar dessa som otrygga. Med bättre service och högre närhet till en insamlingsplats kommer det bli lättare att återvinna. Detta gäller särskilt för dem som inte har tillgång till bil. På sikt är förväntningen att detta också skapar incitament för att utveckla smartare förpackningar vilket vi alla tjänar på, säger Karolina Skog.

Läs ocksåOro för dyrare återvinning

Förslagen grundar sig på ett förtydligande av producentansvaret som infördes 1994, vilket innebär att de som säljer produkter också måste tillhandahålla ett system för att resterna samlas in och återvinns.

Annons

Genom åren sedan dess har det varit många turer om återvinning och ansvar. Enligt Patrizia Finessi, miljöexpert på allmännyttans branschorganisation Sabo, har de förslag som tidigare tagits fram aldrig varit till fördel för fastighetsägarna. Men ett av de nya förslagen gynnar både fastighetsägare och hyresgäster.

– Efter en första läsning är jag positiv, regeringen har gjort en bra problembeskrivning. Där är vi överens, säger hon och lyfter särskilt fram att det är producenterna som ska stå för hämtningskostnaden i framtiden.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

– Det en fråga vi drivit, att förpackningsavgiften ska täcka kostnaden för hämtningen, tillägger hon.

Men när producenterna tar ut högre förpackningskostnader för att täcka hämtningen drabbar det konsumenternas plånböcker. Dessutom riskerar byggande av miljörum och liknande att påverka hyran. Miljöminister Karolina Skog påpekar att många redan i dag betalar två gånger för sin insamling av förpacknings- och returpappersavfall, men att det ändras nu.

– De betalar dels genom förpackningsavgift men också när de betalar extra för en fastighetsnära insamling. I det här förslaget skulle denna dubbelbetalning inte längre ske utan producenterna ska bära det ekonomiska ansvaret för insamlingen, säger hon.

Jennie Wiederholm, energi- och miljöutredare på Hyresgästföreningen, vill betona att det är viktigt att det är producenterna som har ansvar för ett fungerande system.

Annons

– Ett system som gör att konsumenterna/hyresgästerna får betala två gånger, dels via förpackningsavgiften dels via hyran, vill vi inte se. Om det skulle komma att ställas krav på att fastighetsägarna ska ta ansvar och kostnader för att möjliggöra fastighetsnära insamling så är det i slutändan dubbel nota för hyresgästerna som blir resultatet, säger hon.

Även Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna, lyfter frågan om vem som ska betala för miljöhus och andra avfallsutrymmen som krävs för att återvinningen ska fungera. Han ser det som en knäckfråga som måste lösas för att regeringens ambition ska lyckas.

– Hittills har fastighetsägare och boende tagit den här kostnaden, och i promemorian framgår att det ska vara så även fortsättningsvis. Men vad bygger de det på? Jag ser faktiskt inte att det finns stöd för att säga så, säger han.

Regeringens förslag har skickats ut till 127 remissinstanser. Senast den 8 juni ska samtliga ha svarat. Därefter fattas beslut om ändringarna.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.