HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sopslarv ger högre hyra

Gävle Hyresgäster i Gävle som bor i områden där sopsorteringen inte fungerar och där skadegörelsen är stor får nu betala mer i hyra. Hyresgästföreningen har slutit tidsbegränsade avtal om detta med de två privatvärdarna Balder och Urbano, tidigare IHF Bostad. "Det är en kollektiv bestraffning", menar hyresgäster Hem & Hyra talat med.

I samband med hyresförhandlingarna slöt Hyresgästföreningens förhandlare avtalen om extra avgifter för hyresgäster i vissa områden. De extra avgifterna tas ut från i vår och året ut.

Hyresgästerna hos Urbano i Sätra får ett tillägg på hyran på 70 kronor. De som är Urbanohyresgäster i Bomhus får ett tillägg på 35 kronor i månaden.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Urbano har sammanlagt 739 lägenheter i Gävle. Lägenheterna ägdes tidigare av kommunala Gavlegårdarna.

De som hyr någon av Balders 400 lägenheter får ett tillägg på 40 kronor i månaden.

– Det här är en kollektiv bestraffning! Och jag misstänker att det kommer att få motsatt effekt, att hyresgästerna låter bli att sortera när de nu så att säga betalar för att någon annan löser problemet, säger en av de hyresgäster Hem & Hyra pratat med.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

I Urbanos områden i Sätra ska den extra avgiften täcka stor skadegörelse i form av bland annat klotter, många jourutryckningar och problem med grovsopor.

Hos Balder handlar det också om grovsopor som ställs i sorteringsrummen och om bristande sortering.

– Vi ska träffas igen och titta på bra lösningar. Vi ska ha utvärderingar och minskar problemen kommer avgiften att sänkas. Avtalen kommer att omförhandlas nästa år, säger förhandlingsledare Annelie Norman.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.

Carola Leijding, själv förtroendevald förhandlare, berättar att de längsta diskussionerna på ett välbesökt bomöte förra veckan med Balders hyresgäster i centrala Gävle handlade om den extra avgiften:

– Många menade att de nu kan ställa ned grovsoporna eftersom de får betala extra. Men varför inte vända på det; sköter sig hyresgästerna behöver de inte betala och då kan de ordna med bil för att åka till återvinningen för pengarna.

Den nybildade lokala hyresgästföreningen i området har planer på att hyra släpkärra ett par gånger om året så att hyresgästerna kan slänga sina grovsopor och få dem bortforslade. Att hyra en container går inte då gården är för trång.

Att sopsortering fungerar dåligt var mötesdeltagarna överens om. Fastighetsskötarna berättar om att bristerna är ännu större än vad som syns på ytan.

– De borde börjat med att informera oss om vad som var på gång innan höjningen kom. Men visst är det ett problem med grovsoporna, de flesta här saknar bil och ingen åker ju buss till återvinningen med sin gamla brödrost! säger en av hyresgästerna som nu får extra hyra.

Läs mer om de nya privata hyrorna här.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Christina har utsatts för trakasserier i flera år: "Jag blir lika rädd varje gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.