Annons

Sopslarv ger högre hyra

Gävle Hyresgäster i Gävle som bor i områden där sopsorteringen inte fungerar och där skadegörelsen är stor får nu betala mer i hyra. Hyresgästföreningen har slutit tidsbegränsade avtal om detta med de två privatvärdarna Balder och Urbano, tidigare IHF Bostad. "Det är en kollektiv bestraffning", menar hyresgäster Hem & Hyra talat med.

I samband med hyresförhandlingarna slöt Hyresgästföreningens förhandlare avtalen om extra avgifter för hyresgäster i vissa områden. De extra avgifterna tas ut från i vår och året ut.

Hyresgästerna hos Urbano i Sätra får ett tillägg på hyran på 70 kronor. De som är Urbanohyresgäster i Bomhus får ett tillägg på 35 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Urbano har sammanlagt 739 lägenheter i Gävle. Lägenheterna ägdes tidigare av kommunala Gavlegårdarna.

De som hyr någon av Balders 400 lägenheter får ett tillägg på 40 kronor i månaden.

– Det här är en kollektiv bestraffning! Och jag misstänker att det kommer att få motsatt effekt, att hyresgästerna låter bli att sortera när de nu så att säga betalar för att någon annan löser problemet, säger en av de hyresgäster Hem & Hyra pratat med.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

I Urbanos områden i Sätra ska den extra avgiften täcka stor skadegörelse i form av bland annat klotter, många jourutryckningar och problem med grovsopor.

Annons

Hos Balder handlar det också om grovsopor som ställs i sorteringsrummen och om bristande sortering.

– Vi ska träffas igen och titta på bra lösningar. Vi ska ha utvärderingar och minskar problemen kommer avgiften att sänkas. Avtalen kommer att omförhandlas nästa år, säger förhandlingsledare Annelie Norman.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Carola Leijding, själv förtroendevald förhandlare, berättar att de längsta diskussionerna på ett välbesökt bomöte förra veckan med Balders hyresgäster i centrala Gävle handlade om den extra avgiften:

– Många menade att de nu kan ställa ned grovsoporna eftersom de får betala extra. Men varför inte vända på det; sköter sig hyresgästerna behöver de inte betala och då kan de ordna med bil för att åka till återvinningen för pengarna.

Den nybildade lokala hyresgästföreningen i området har planer på att hyra släpkärra ett par gånger om året så att hyresgästerna kan slänga sina grovsopor och få dem bortforslade. Att hyra en container går inte då gården är för trång.

Annons

Att sopsortering fungerar dåligt var mötesdeltagarna överens om. Fastighetsskötarna berättar om att bristerna är ännu större än vad som syns på ytan.

– De borde börjat med att informera oss om vad som var på gång innan höjningen kom. Men visst är det ett problem med grovsoporna, de flesta här saknar bil och ingen åker ju buss till återvinningen med sin gamla brödrost! säger en av hyresgästerna som nu får extra hyra.

Läs mer om de nya privata hyrorna här.

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.