Annons

Regeringsförslag om nya hyror

Nyheter På torsdagen lämnade regeringen sitt förslag om framtidens hyressättning. Allmännyttans hyresnormerande roll tas bort och en ny skyddsregel mot kraftiga hyreshöjningar införs.​

​Det var i november som bostadsminister Mats Odell presenterade regeringens förslag om förändringarna för de kommunala bostadsbolagen. Ett förslag som nu upprepas i torsdagens lagrådsremiss.

Det nuvarande hyrestaket, där hyrorna i de kommunala bostadsbolagen sätter en gräns för hur mycket privata fastighetsägare kan få ut, försvinner.

Annons
Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"
 
I stället ska Hyresgästföreningen förhandla med kommunala och privata bolag på lika villkor. Dessa framförhandlade hyror bildar ett nytt hyrestak.
 
Modellen bygger på det förslag som Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo, lade fram våren 2009.
 
– De tre parterna har varit väldigt konstruktiva och hittat en helt ny modell som kan vara långsiktigt hållbar. Det är en stor fördel att de själva har skapat regelverket eftersom de ska förvalta det här i förhoppningsvis flera decennier framöver, sade Mats Odell när han presenterade förslaget.
 
Även Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman var nöjd, men sade samtidigt att det skulle bli en utmaning att förhandla även med de privata fastighetsägarna i hela landet.
De kommunala bostadsbolagen ska också drivas enligt affärsmässiga principer.
 
I november återstod att lösa hur hyressättningen skulle fungera utan ett allmännyttigt hyrestak. Det låg på justitiedepartementets bord och skulle inte presenteras förrän i lagrådsremissen.  Och i remissen föreslås att hyresnämnden ska få en viktigare roll.
 
I dag kan hyresgäster åka på kraftiga hyreshöjningar direkt om hyran anses understiga en skälig nivå. Det vill regeringen ändra på. I förslaget ska höjningarna slussas in successivt under en längre tidsperiod som bestäms av hyresnämnden.
Eller som det står i lagrådsremissen: ”Om den hyra som är att anse som skälig vid en hyresprövning är väsentligt högre än den tidigare hyran i hyresförhållandet, ska hyresnämnden, om inte särskilda skäl talar emot det, bestämma att hyra ska betalas med lägre belopp under en skälig tid.”
 
Vad ”väsentligt högre” betyder i kronor definieras inte, utan det måste avgöras från fall till fall, enligt förslaget.
Det har tidigare cirkulerat uppgifter om att den nya skyddsregeln även skulle gälla vid ombyggnader och renoveringar, något som i dag kan leda till 50-70 procentiga hyreshöjningar.
 
Så ser det inte ut att bli. I remissen står det att en standardhöjning som godkänts av hyresgästen ska kunna undantas skyddsregeln.
 
Och eftersom det i dag i princip är omöjligt för hyresgäster att stoppa renoveringar eller ombyggnader, betyder det att hyresgäster även i framtiden får räkna med kraftigt höjda hyror efter renoveringar.
 
Skyddsregeln ska inte heller gälla om hyresgästen gjort tillval som på något sätt höjer bruksvärdet, enligt förslaget.
Förändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2011.

Annons
Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.