Annons

Rekordhög hyreshöjning efter ombyggnation

Stockholm Skådespelaren Lars Amble och Gunborg Amble-Naess kan tvingas flytta. Deras hyra höjs från 12 000 till 20 000 i månaden. De ska dessutom betala 125 000 kronor i retroaktiv hyra.

– Beskedet var en riktig snyting, det är ett dråpslag för oss, säger Gunborg Amble-Naess som sedan 1999 bott med sin man i fastigheten där hyrorna höjs med mellan 59 och 75 procent.

Det pensionerade paret betalar 11 932 kronor i månaden för femman på 164 kvadrat på Humlegårdsgatan nära Stureplan. Efter ombyggnaden hade hyresgästerna med juridisk hjälp från Hyresgästföreningen krävt att höjningen skulle landa på max 14 293 kronor i månaden. Men hyresnämnden gick på fastighetsägarens linje och sade ja till en höjning av hyran till 19 375 kronor i 2012 års nivå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med hyresvärdens krav på att räkna upp hyran till 2014 års nivå blir hyran på över 20 000 kronor i månaden.
– Det kan bli så att vi tvingas flytta, men vi trivs bra i området så vi vill helst bo kvar. Som tur är har vi lagt undan lite pengar till den retroaktiva höjningen, säger Lars Amble.

Han och frun hade hoppats på att hyreshöjningen skulle fasas in under fem år. Något som även Anders Loosme, ledamot i hyresnämnden, hade krävt. Han blev dock nedröstad av övriga i hyresnämnden.
– Vi kommer tillsammans med Hyresgästföreningen att överklaga beslutet till Svea hovrätt eftersom vi inte har något att förlora, säger Gunbritt Amble-Naess.

Fastigheten ägs av Gamla Livförsäkrings AB SEB Trygg och bolagets ombud Alrik Hafström från Fastighetsägarna Stockholm är mycket nöjd med beslutet i hyresnämnden.
– Vi är väldigt nöjda med att nämnden är väldigt tydlig med att läget spelade stor roll vid hyressättningen efter ombyggnation, säger han.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Hyresnämndens beslut innebär att hyran får höjas till mellan 1 685 och  1 760 kronor per kvadratmeter i 2012 års nivå. Med uppräkning till 2014 års nivå landar hyresnivån på 1 800 kronor per kvadratmeter. Det ska dock förhandlas med Hyresgästföreningen.
– Tidigare har en bra ombyggd lägenhet i innerstaden fått en höjning till 1 650 kronor i normhyra så det här är en rejäl höjning av taket. Jag tror att det ger möjlighet att höja hyran mer för ombyggda lägenheter i bra lägen, säger han.

Jag har pratat med hyresgäster som tvingas flytta på grund av den höga höjningen. Hur ser du på ert ansvar för det?
– Det är beklagligt, men de som inte har råd kan ju byta till en billigare lägenhet. Jag tror det är ganska lätt att byta med tanke på att det är en så attraktiv adress, säger Alrik Hafström och fortsätter.

– SEB värnar om sina hyresgäster men måste ha en hygglig avkastning på sin investering.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Hyresgästerna ville att hyreshöjningen skulle fasas in under fem år, men ni ville inte det. Varför?
– Vi gick med på att de skulle få betala den retroaktiva hyreshöjningen på 12 månader och tycker att det räcker, säger han.

Annons

Hyresnämndens beslut kommer att överklagas till Svea hovrätt. Men Alrik Hafström tror inte att hovrätten kommer att riva upp nämndens beslut att höja hyran eftersom hyresnämnden var enig.
– Möjligen kan de besluta att hyreshöjningen ska fasas in under fem år eftersom nämnden inte var enig där, säger han.

Vad tror du beslutet får för konsekvenser för ombyggnadshyror i Stockholms innerstad?
– Många hyresrätter i innerstaden är renoverade och påverkas inte. Däremot kan det leda till högre hyreshöjningar i lägenheter som inte är renoverade, säger han.

 

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.