Annons

Rekordstor brist på studentbostäder

Dalarna Bristen på studentbostäder i Falun är större än vanligt i år. Vid terminsstarten hörde 300 studenter av sig till kåren för att få hjälp. "Falun borde ha en bostadsgaranti, högskolan skulle behöva en strategi för sina olika studentgrupper och det borde byggas mer", kommenterar studenternas ordförande Tom Edoff.
Foto: Lena Mattsson
Bristen på studentbostäder, som de här vid regementet, är ovanligt stor i Falun i år. (Arkivbild.)

Nej, alla studenter som börjat läsa på Högskolan Dalarna i Falun kan inte räkna med att få ett studentboende i år. Det framgår av den rapport om bostadsbristen för studenter som Sveriges förenade studentkårer gjort. Falun hamnar på den röda listan i rapporten, där finns de studieorter som har störst brist på bostäder.  I Borlänge ska det dock enligt rapporten gå att få en bostad under höstterminen.

Andra studieorter på den röda listan är Uppsala och Örebro. I Gävle och Västerås däremot finns i dag in­gen brist på bostäder för studenter. Läs mer här.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Att bristen på bostäder är extra stor just nu beror enligt studentkåren i Falun främst på att Högskolan Dalarna har ökat antalet campusstudenter, de som läser i Falun istället för på distans.

Annons

Kårens ordförande Tom Edoff skriver i ett mail till Hem & Hyra att man inte vet hur många som i dag inte har någonstans att bo men i början av sommaren sökte 300 blivande studenter hjälp med bostad hos kårens boendekoordinator som samarbetar med Kopparstaden och Tunabyggen och även söker bostäder på den privata marknaden.

Vad råder ni dem som kontaktar er och söker bostad?
– Vi hänvisar till vår boendekoordinator som forslar dem vidare till privata uthyrare och peppar dem att kolla blocket.se och kvalster.se.

Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Vad skulle ni önska att politiker och bostadsföretag gjorde i dagsläget?
– Vi skulle så klart vilja ha en bostadsgaranti, där varje student får en garanti för att de har ett temporärt boende i sex månader som sedan övergår till ett fast boende.
Man kunde också önska att politikerna var mer öppna för lösningar på bostadskrisen: hitta lediga lokaler, byggnader och använda sig av ordinarie bestånd för att möta upp krisen, det är mina önskningar på kort sikt.

Annons

Och vad behövs i det långa perspektivet?
– Det måste finnas en strategi kring våra studenter. Hur gör vi med ERASMUS? Internationella och nationella studenter? Hur många boende ska vardera grupp ha? Vad har högskolan för visioner om sina studentgrupper? Det skulle jag önska få svar på för framtiden och så önskar jag att det byggs mer, för det behövs!

Läs också Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.