HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svårt att skaffa studentlägenhet

Nyheter På många håll tvingas studenter vänta mer än en termin innan de hittar en bostad. Men svårigheterna att få tak över huvudet varierar stort mellan landets olika studieorter.
Sankt Görans gymnasium blir studentbostäder.
Foto: Cecilia Landmark
Stockholm har ont om studentbostäder, och detta trots ny- och ombyggen som exempelvis Sankt Görans gamla gymnasium.

Nyligen presenterade Sveriges förenade studentkårer, SFS, sin bostadsrapport och det visar sig att årets upplaga både bjuder på sött och surt.

Positivt är att nio studentstäder i år hamnar på rapportens gröna lista i år vilket betyder att de kan erbjuda boende inom en månad. Både Gävle, Västerås och Östersund har avancerat från den gula till den gröna listan och har därmed bidragit till att antalet städer på gröna listan nu är rekordhögt.

Läs också4 600 studentlägenheter byggs i Stockholm

Samtidigt har antal städer på rapportens röda lista ökat. I 13 av de 33 kontrollerade städerna riskerar nya studenter att stå utan bostad i över ett halvår.

-När studenterna blir fler måste bostäderna bli fler. Det är enkel matematik. Inte minst måste kommunerna ta sitt bostadsförsörjningsansvar på allvar. Andra kommuner har redan visat att det går, säger SFS vice ordförande Jacob Adamowicz.

På årets gula lista hamnar de städer som någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. Här finns i år 11 av totalt 33 städer.

Läs ocksåTuff bostadssituation för studenter i Blekinge

Av SFS rapport framgår också att investeringsstödet för studentbostäder företrädesvis går till Malmö, Stockholm och Örebro, städer som alla befinner sig på röda listan och alltså behöver bygga som mest.

-Det byggs alltså på rätt ställen och med investeringsstödet blir hyrorna någorlunda rimliga, säger Jacob Adamowicz.

I samma veva som SFS rapport publicerades kom studentglädjande nyheter från regeringskansliet om att Akademiska Hus planerar att bygga 28 000 nya bostäder fram till år 2016.

Läs ocksåNågot kortare väntan för årets studenter

-Byggandet av studentbostäder är rekordhögt. Kan vi upprätthålla dagens höga nivåer kommer vi inom några år vara i balans när det gäller studentbostäder i de flesta studentstäder, säger bostadsministern Peter Eriksson (MP)

Fakta: 13 av 33 är rödlistade
Röda städer Gula städer Gröna städer
Falun Borlänge Gävle
Göteborg Borås Karlshamn
Halmstad Eskilstuna Piteå
Karlskrona Helsingborg Skellefteå
Luleå Jönköping Sundsvall
Lund Kalmar Trollhättan
Malmö Karlstad Västerås
Skövde Kristianstad Örnsköldsvik
Umeå Linköping Östersund
Uppsala Norrköping
Växjö Visby
Örebro
Läs också Hit gick de första investeringsstöden Eidar i Trollhättan får investeringsstöd i nytt kvarter
Länkar Läs hela rapporten från SFS här:

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.