Annons

Rektor Galatia hyrde ut på deltid – nu mister hon sin lägenhet: ”Visste inte att det var fel”

Västerbotten Galatia Bolonassos Årebrand, 52, är en siffra i statistiken över "svartuthyrare". Oavsiktligt. Hon trodde att hon gjorde något bra. Istället förlorar hon nu sannolikt sin lägenhet i Umeå.
Foto: Stig Lundberg
Galatia säger sig inte ha känt till reglerna när hon upplät bostaden till någon annan. Förklaringen är inte unik. Tvärtom är det vad de flesta hävdar när bostadsbolagen upptäcker en så kallad olovlig andrahandsuthyrning.

Galatia tyckte det kändes bra att ge någon annan en bostad också eftersom hon själv bara ­nyttjade lägenheten på halvtid. Tanken att det skulle röra sig om en olovlig andrahands­uthyrning, en så kallad ”svartuthyrning”, fanns inte.

Idag vet hon bättre. Men nu är det försent att rätta till misstaget. Dagens lagstiftning ger inget utrymme för en andra chans.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs här om Hem & Hyras granskning av bostadsbolagens jakt på olovliga kontrakt.

­Galatia Bolonassos Årebrand är egenföretagare och rektor för två ­förskolor: en i Umeå och en i Vindeln. Hon har alltså två arbetsplatser, med ungefär sex mils avstånd från varandra.

Närmare sex mil är det även mellan huset i Botsmark, där hon varit skriven, och Umeå. Så för att slippa pendla 12 mil varje dag när hon jobbar i Umeå tre dagar i ­veckan har hon behållit lägenheten i stan. Som ligger på cykelavstånd ifrån förskolan.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Smidigt. Och att dessutom erbjuda någon annan att också bo i lägenheten, så bostaden verkligen nyttjas till fullo, blev ju en riktigt bra lösning för alla. Tänkte Galatia.

– Jag har hyrt ut den för ett par tusen i månaden mot att jag själv också sover där några nätter i veckan. Därför har jag sett det som ett inneboende och inte som en andrahandsuthyrning, berättar hon.


Men i lagens mening är skillnaden mellan att ta in en inneboende och att hyra ut i andra hand stor. För det sistnämnda behöver du nämligen alltid hyresvärdens tillstånd – annars förlorar du kontraktet. Utan förvarning och utan chans till rättelse.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Så när kommunala bostadsbolaget i Umeå, AB Bostaden, upptäckte att det bodde någon annan i Galatias lägenhet och att hon själv var folkbokförd i Botsmark ansågs uthyrningen vara en olovlig andrahandsuthyrning. Och Galatias uppsägning kom direkt – i mejlboxen.

– De var inte ens intresserade av att höra min förklaring. Jag kände mig oskyldigt anklagad eftersom jag inte visste att det jag gjorde var fel, säger Galatia.

Hon är inte ensam om att inte ha koll på hyreslagstiftningen och den åtstramning som gjordes 1 oktober 2019. Lagändringen gör det snabbare och enklare för hyresvärden att säga upp hyresgäster som inte följer regelverket.

Annons

”En hyresgäst får inte utan hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand till någon annan för självständigt brukande.”

(12 kap. 39 § jordabalken)

Det kanske är den viktigaste regeln att minnas. För bryter du mot den ger du också värden rätt att bryta ert avtal – ditt kontrakt.

Galatia är medlem i Hyresgästföreningen och vände sig till dem för att få juridisk hjälp i hopp om att få hyresvärden att ändra sig.

Även om möjligheterna kändes små.

Hyresbolagsjätten AB Bostaden har nämligen satsat ordentligt på att rensa beståndet från hyresgäster som man anser inte har ett rättmätigt behov av sin lägenhet. En särskild jurist, Mikael Esberg, har anlitats för att dammsuga och storstäda i kvarteren.

Under 2020 lyckades han återta 259 kontrakt, varav 103 handlade om olovlig andrahandsuthyrning.

Bland dem var det bara sex kontraktsinnehavare som bestred uppsägningen och som därmed prövades i hyresnämnden.

– I fem av de fallen har hyresnämnden fastslagit vår uppsägning. I det sjätte fallet drog vi tillbaka ansökan eftersom hyresgästen flyttade självmant i enlighet med uppsägningen trots bestridandet, berättar AB Bostadens jurist Mikael Esberg, som i övrigt inte vill diskutera enskilda fall, exempelvis Galatias.

Alla som bestred Bostadens uppsägning förlorade alltså sitt case i nämnden. Så även Galatia.

Hyresgästföreningens jurist Niclas Sundell.

I huvudsak föll det på att nämnden inte ansåg att lägenheten var ett nödvändigt komplement till hennes fasta bostad, trots avståndet till arbetet. Sex mils pendling enkel väg jämfördes med andra avgöranden i liknande fall där avståndet varit betydligt större, och där behovet ändå inte ansetts tillräckligt för att få ha en extra bostad. Nämnden tyckte helt enkelt inte att Galatia behövde lägenheten.

Annons

Men Hyresgästföreningen som drivit ärendet har trots det inte gett upp. Nämndens beslut har överklagats till Svea hovrätt. Och den slutgiltiga domen har ännu inte fallit.

Fast utsikterna ser inte direkt lysande ut, konstaterar Hyresgästföreningens jurist Niclas Sundell, som företräder Galatia.

– Tyvärr tror jag att chanserna är små i hovrätten, skriver han i ett mejl.

Inte heller Galatia hyser något större hopp om att lyckas rädda sitt kontrakt.

– Det är såklart jättetråkigt, men det är ju inte så att jag blir hemlös heller.

Känner du dig orättvist behandlad?

– Jag tycker inte synd om mig själv. Jag har alltid varit skötsam, men nu blev det uppenbarligen fel. Och det är klart att det inte är roligt att hamna i statistiken bland svartuthyrare som medvetet luras och utnyttjar andra människor för att tjäna pengar. Sån är ju inte jag.

– Jag tycker inte heller att Bostaden är elaka som agerar, men däremot känns de väldigt fyrkantiga och nitiska i sin hårda bedömning. Och att de inte ens ville lyssna på mig… det förändrade faktiskt min syn på dem som kommunalägt bostadsbolag och allmännytta.

Fakta: Undantagen som bekräftar regeln

Även om uthyrningslagen sedan 1 oktober 2019 blivit skarpare så finns det två förmildrande omständigheter då hyreskontraktet inte ska brytas:

  • Ringa betydelse

Om den olovliga andrahandsuthyrningen är en engångsföreteelse och endast skett under en mycket kort period, några veckor eller så, kan uthyrningen ses som ringa. Om det inte heller varit av större betydelse för hyresvärden.

  • Giltig ursäkt

Exempel på en sådan kan vara om hyresvärdens information varit otydlig, värdens svar på uthyrningen kanske lätt gick att missförstå eller om man högst troligt skulle ha fått tillåtelse att hyra ut om man bett om lov. Under förutsättning att man inte heller skulle ha tjänat extra på uthyrningen.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.