Annons

Renovering höjer hyran med upp mot 50 procent

Nyheter Standarden blir tipptopp när Helsingborgshem renoverar hundra lägenheter. Men hyresgästerna riskerar en hyreshöjning på mellan 33 och 52 procent.
Dialogen har uteblivet, säger Helle Andersen. Hon har bara ställts inför faktum: Din hyra kommer att höjas med 40 procent. Foto: Petra Martinsson

I början av våren damp det ner ett brev hos Helle Andersen som bor i en tvåa på Mellersta Stenbockgatan i Helsingborg. I det fick hon en första information om att värden, Helsingborgshem, planerar en större renovering. Nu står hon inför faktum: Efter renoveringen vill Helsingborgshem höja hennes hyra med 1 800 kronor, vilket är cirka 40 procent av hennes nuvarande hyra på 4 500 kronor (inklusive parkering). I gengäld får hon en lägenhet med bästa standard. Ett av stans bästa lägen intill Olympia har hon redan.

– Men jag har inget behov av tipptopp. Jag vill ha en möjlighet att bo kvar här till en rimlig hyra. Det ska väl inte vara förbehållet de som har pengar eller bostadsrätt, säger Helle Andersen.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Det är 108 lägenheter på Mellersta Stenbockgatan som berörs. Fastigheterna från 1950-talet har stora renoveringsbehov. I dagsläget har 67 hushåll kontrakt, resten har korttidskontrakt som löper ut och några lägenheter har på senare tid inte hyrts ut och står tomma. Att större renoveringar höjer standarden och därmed hyran är normalt men att de drar iväg mot 50 procent är ovanligt. På Mellersta Stenbocksgatan är det tänkt att hyrorna höjs mellan 33 och 52 procent.

– Jag har full respekt för att man tycker att det är mycket, även om hyrorna idag är låga, det är en stor förändring. Vi har ändå valt att göra alla renoveringar på samma gång. Vi skulle ha kunnat dela upp dem men erfarenheter säger att det inte blir bra för hyresgästerna. Det blir mer kostnadseffektivt att göra allt på en gång, vilket faktiskt ger oss möjlighet att göra mer för samma pengar vilket gynnar hyresgästerna, säger Charlotte Albertsson, marknadschef på Helsingborgshem.

Hon berättar också att därför fasas den nya hyran in under tre år, en månad blir hyresfri under renoveringsperioden och alla erbjuds att byta storlek på sin lägenhet inom den fastighet som renoveras.
– En tvåa kommer att kosta runt 6 000 kronor i månaden efter renovering och då får den en mycket hög standard på, vad vi tycker, är ett fantastiskt bra läge i stan, säger Charlotte Albertsson.

Annons
Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

helle_.jpg

Helle Andersen ska nu bestämma om hon formellt ska säga ja eller nej till renoveringen. Fastighetsägaren måste få alla hyresgästers godkännande för att sätta igång. Säger någon nej måste fastighetsägaren ansöka om tillstånd vid hyresnämnden.
– Det lutar åt att jag säger tack, men ett vänligt nej tack, säger Helle Andersen.
Enligt Helsingborgshem är det i nuläget, när cirka en tredjedel har tillfrågats, flest som har godkänt och ett par hyresgäster har sagt nej.

Helle Andersen som är medlem i Hyresgästföreningen tycker att de borde ha tagit en aktivare roll i att stödja och informera hyresgästerna. Den information som de nu har fått kommer från Helsingborgshem som bland annat har berättat att Hyresgästföreningen har förhandlat de nya hyrorna, vilket indikerar att allt är klappat och klart.

Läs ocksåDärför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

Enligt förhandlare Peter Olsén på Hyresgästföreningen norra Skåne har man gjort en preliminär förhandling och bakgrunden till att man gör en sådan är att varje enskild hyresgäst konkret ska få veta vad renoveringarna kommer att innebära.

När ett ärende hamnar i hyresnämnden tar man där ställning till om det finns ett behov av renovering av den aktuella fastigheten, inte om hyresnivån. I nästan alla fall får fastighetsvärden ett godkännande. Nämnden har dock möjlighet att exempelvis säga nej till vissa ingrepp, i teorin exempelvis inglasade balkonger. Enligt Peter Olsén är det dock mycket ovanligt.
– I vissa avseenden kan man då tycka att lagstiftningen är svag, säger han.

Annons

Hyresgästernas invändningar brukar vara just som Helle Andersen att de inte vill ha så stora renoveringar, utan hellre bara de nödvändiga.
– Erfarenheten säger att många företag ”passar på” att lägga in delar i projektet som ändå skulle behöva göras inom den närmaste 5-10 årsperioden. Hyresgästföreningen brukar påpeka att företagen borde kunna erbjuda olika nivåer på ombyggnaden för att mer möta de individuella behoven, säger Peter Olsén.

I det aktuella fallet menar han att han inte kan driva saken för de medlemmar som eventuellt säger nej.
– Erfarenheten säger att hyresnämnden alltid beviljar i sådana här fall. Vi ska också hålla oss med god advokatsed vilket innebär att vi inte får ta uppdrag, driva saker som är uppenbart att vi inte kan få igenom.

Enligt Peter Olsén kommer man troligtvis att ha möten med hyresgästerna framöver. Hyresgästföreningen har velat vänta med det tills de vet om hyresgästerna godkänner renoveringarna eller inte.

Fakta: När hyresgäster säger nej

Enligt hyreslagen måste värden informera om större renoveringar och hyresgästerna ge sitt godkännande. Om någon inte godkänner måste hyresvärden söka tillstånd hos hyresnämnden där en förhandling äger rum.
Hyresgäster som inte svarar värden anses ha invändningar.
Hur många hyresgäster som måste godkänna en åtgärd är beroende av vad som ska genomföras.
Det har visat sig att hyresnämnden i de flesta fall beslutar till värdens fördel.

Fakta: Renoveringen på Olympia

Renoveringarna ska börja på senhösten 2013.

Tidsplanen är två år.

Berörda adresser är Mellersta Stenbocksgatan 19 och 21-27.

Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.