Reparera mera är mottot på ReTuren
Det envetna ljudet av en slipmaskin fyller luften. Det är fixarkväll på ReTuren och det råder full aktivitet både inne i lokalerna på Lindgården och ute på gräsmattan. Gamla möbler blir som nya när de slipas ner och får ny färg.
Mina Sharifiyan angriper ett gammalt grönmålat utebord med en färgskrapa.
– Det är förarbetet som är det jobbiga, konstaterar hon.
Hon är aktiv i Röda korset och har varit med att renovera alla bänkar i stadsdelen. Just det här bordet ska målas om i rött, Röda Korset-rött.
– Ska jag hjälpa till?
Isa Abdo som bor i kvarteret tar över färgskrapan och går loss på den flagnade färgen. Han är här tillsammans med hela sin familj. Mamma Filiz och sonen Mohammed står intill och bearbetar en gammal pinnstol med slipmaskinen. Dammet yr över gräset.
– Jag tycker det här är ett bra ställe att komma till, jag vill att mina barn ska lära sig att ta hand om saker, ropar Isa för att överrösta maskinen.
ReTuren öppnade i slutet av förra året och har snabbt etablerat sig som en mötesplats mitt i Lindängen. Hit kan de boende komma för att lämna farligt avfall, elavfall, skrot, frityrolja, textilier och lampor, men också för att lämna in och byta till sig böcker, husgeråd, kläder och mindre möbler.
– Vi har redan tagit emot ungefär två ton och antalet besökare ökar, berättar Anna Strannegård, koordinator för verksamheten.
Centralen i Lindängen drivs av VA Syd och är ett pilotprojekt som ska utvärderas till hösten. Tanken är att den här typen av kvartersnära återbruksstationer ska dyka upp på fler ställen i stan.
– I början fick vi in massor med gamla tv-apparater som folk haft stående och inte kunnat bli av med. De stora återvinningsstationerna kräver bil och är inte särskilt tillgängliga.
Återbruk är viktigt. Sakerna får längre livslängd. Men minst lika viktigt är det mänskliga mötet, menar Anna.
– Folk gärna berättar om kläderna de lämnar in, vad de varit med om. Jag fick en fantastisk historia om en kavaj som varit och rest runt i Ryssland på 80-talet. Han var inspektör av nåt slag.
Ett par gånger i månaden arrangerar ReTuren workshops på temat reparationer: möbler, textil, cykel, elektronik. Ambitionen är att vara en pedagogisk plats för avfall och återbruk.
– Det handlar mycket om synsätt, vad man tänker sig är avfall. Mycket lite måste egentligen slängas. Vi vill ge folk nya perspektiv, säger Anna.
Filiz Abdo, iförd skyddsoverall för att slippa dammet från slipningen, nickar instämmande. Hon tycker det är lärorikt för barnen att lämna in grejer.
– Så när vi städat och sorterat på barnens rum så kan vi fråga om de vill lämna grejerna här och göra andra barn glada, berättar hon innan hon avbryter sig mitt i en mening.
– Ojojoj, vänta lite!
En stor klatt vit målarfärg har hamnat på minsta dotterns glasögon. Filiz skyndar i väg till hennes hjälp.
Glöm inte kapsylerna! Om vi återvinner alla kapsyler under ett år i Sverige kan vi bygga 2 000 bilar.
För många böcker? Testa trenden med att göra om böcker till piffiga konstverk genom att vika sidorna. Googla ”folded book” för inspiration och mönster.