Annons

Retroaktiv hyreshöjning i Ulricehamn – hyresgästen Jan-Olof: ”Det är skit!

Ulricehamn Först krävde Stubo både en fast och en procentuell höjning. Sen strandade förhandlingarna. Nu får hyresgästerna betala retroaktivt samtidigt som underhållsbudgeten sänks med miljoner. "Och detta trots att räntorna är på väg ner", säger hyresgästen Jan-Olof Fransson.
Efter en segdragen process är Stubos nya hyror klara. Bolagets vd Erica Waller säger att underhållsbudgeten kommer sänkas. Hyresgästföreningens Abdulkadir Abdulle och hyresgästen Jan-Olof Fransson beklagar den retroaktiva höjningen.
Foto: Stubo/Alice Winroth/Nils-Olof Larsson
Efter en segdragen process är Stubos nya hyror klara. Bolagets vd Erica Waller säger att underhållsbudgeten kommer sänkas. Hyresgästföreningens Abdulkadir Abdulle och hyresgästen Jan-Olof Fransson beklagar den retroaktiva höjningen.

Efter en omständlig förhandling höjer Ulricehamns kommunala bostadsbolag Stubo hyran med 5,6 procent. Eftersom förhandlingen drog ut på tiden måste hyresgästerna betala tre månaders höjning retroaktivt. Det vill säga i efterhand från den första februari.

– Det är skit! säger hyresgästen Jan-Olof Fransson, som menar att eftersläpningen av hyreshöjningen drabbar de hushåll som har det allra tuffast när hundratals extra kronor ska ut kommande månader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Själv har Jan-Olof Fransson bott i Stubos lägenheter i närmare 30 år. I dag hyr han, tillsammans med sin fru, en lägenhet med fyra rum och kök på Nillas väg i Ulricehamn. Där har han varit engagerad i den lokala hyresgästföreningen i många år samt suttit med vid förhandlingsbordet och representerat Stubos 1 400 hyreshushåll när bolaget vill höja hyran.

Hyreskrav med två delar

Årets hyresförhandling drog i gång i höstas när Stubo kom med ett ovanligt hyreskrav. Bolaget ville både ha en fast höjning på 300 kronor och ett påslag på 6 procent. Totalt skulle det bli en höjning på 10,6 procent från och med den första januari.

– Jag har inte varit med om något liknande. Känslan är att bolaget ser den fasta delen som golvet och att de strävar efter att få högre. Men den fasta delen motsvarar hela 4,63 procent. Och det är ju högre än de fick av HMK i fjol, sade Hyresgästföreningens förhandlare Abdukadir Abdulle.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Jan-Olof Fransson säger att förhandlingarna var tuffa och att det var svårt att få Stubo att lyssna på Hyresgästföreningens motargument.

– Det gick helt enkelt inte, säger han.

Medling i Hyresmarknadskommittén

I slutet av januari nådde de lokala förhandlingarna vägs ände. Stubo hade då lagt ett bud på 225 kronor per lägenhet och sedan ytterligare 5 procent. Vilket var långt ifrån Hyresgästföreningens sista motbud på 150 kronor per lägenhet samt ytterligare 2,8 procent.

Annons

Stubo strandade förhandlingen och vände sig till hyresmarknadskommittén, HMK, som nu alltså kommit med ett beslut i tvisten.

– Höjningen 5,6 procent från och med den första februari, säger Jan-Olof Fransson.

För en normalstor tvåa, med en nuvarande hyra på 6 000 kronor, innebär det att hyran höjs med 336 kronor i månaden. Till Ulricehamns Tidning, UT, säger Stubos vd Erica Waller att vi lever i en tid med kraftiga kostnadsökningar för bolag och privatpersoner men att Stubo måste ha intäkter för att kunna upprätthålla god skötsel och underhåll för hyresgästerna.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Vidare menar Waller att höjningen på 5,6 procent medför att Stubos underhållsbudget blir lägre än tidigare år.

– 2023 låg vårt underhåll på drygt 20 miljoner kronor och i år planerar vi för underhåll på ca 15 miljoner, säger Erica Waller till UT.

Ifrågasätter höjningen

Jan-Olof Fransson är inte så orolig över minskat underhåll. Visst har bolaget en del äldre hus, men enligt Jan-Olof, är behovet av omfattande underhåll inte skriande.

– Stubo är ett stabilt bolag som sköter sig bra. I de här tiderna är det rimligt att dra ner något på underhållsbudgeten istället för att låta hyresgästerna bära alla kostnader. Men, frågan är om det verkligen behövs en sån stor hyreshöjning? Allt pekar ju på att räntorna är på väg neråt igen, säger Jan-Olof.

Annons

Även Hyresgästföreningens förhandlare Abdukadir Abdulle anser att Stubos höjning är i högsta laget. Samtidigt konstaterar han att höjningen på 5,6 procent ligger närmare Hyresgästföreningens slutbud än det bud Stubo lade innan de strandade förhandlingarna och lät HMK ta över.

–  Beslut ligger närmare vårt senaste förhandlingsbud på 5,36 procent än bolagets 8,5 procent, som de gick till HMK med, säger Abdukadir Abdulle.

För hyresgästernas del kommer den retroaktiva höjningen att fördelas ut på hyresinbetalningarna för maj, juni och juli.

Läs även:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2024 – hela listan

Fakta: Stubo strandade även 2023

Även 2023 strandade Stubo hyresförhandlingarna. Då låg bolagets utgångsbud på 9,5 procent. Efter Hyresmarknadskommitténs beslut blev höjning  4,4 procent.

Fakta: Så går hyresförhandlingarna

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.