Rev ut badrummet – riskerar kontraktet
Kvinnan rev ut hela badrummet utan hyresvärdens tillstånd. Sedan slarvade hon rejält med renoveringen, uppger hyresvärden. Besiktningen visar en lång rad allvarliga brister när det gäller både el- och fuktsäkerhet. Dessutom har renoveringen, enligt hyresvärden, orsakat översvämning som drabbat grannen nedanför.
Renoveringen uppdagades när hyresgästen själv kontaktade hyresvärden för att det läckte vatten från ett rör i badrummet. När hyresvärden kom dit upptäckte han tilll sin förvåning att hyresgästen var i full färd med en omfattande badrumsrenovering. Alla rör hängde löst, wc-stolen satt inte fast, ett rör vid wc-stolen var knäckt. Vattnet fick stängas av och hyresvärden fick åtgärda de absolut mest akuta problemen i badrummet för att resten av hyresgästerna i huset skulle kunna få vatten igen. Samtidigt uppmanades hyresgästen att återställa badrummet. Drygt två månader senare skickade hyresvärden dit en konsult för att besiktiga det då färdigrenoverade badrummet.
Besiktningen visade att det mesta hade gått fel i renoveringen. I stort sett inga delar av renoveringen uppfyller branschkraven. Vattenledningar är krökta och inte fixerade, wc-stolen är inte korrekt monterad, golvbrunnarna ligger i högpunkter och vattnet rinner därför inte ner, kaklet är inte satt ordentligt, underarbetet är bristfälligt och det saknas våtrumsintyg. Slutsatsen av besiktningen är att samtliga arbeten ”erfordrar fullständig ombyggnad”. Hyresgästen fick chansen att återställa allt men det har inte skett. I stället insträffade ett stopp i hyresgästens avlopp som ledde till översvämning och en omfattande vattenskada som drabbade grannen nedanför.
Nu sägs hyresgästen upp och fallet ska prövas av hyresnämnden.
Exakt vad man får och inte får göra i sin lägenhet är inte självklart. Men de renoveringar man gör måste vara fackmannamässigt utförda och i regel måste du även ha hyresvärdens tillstånd. Se faktaruta till höger.
– Man ska alltid iaktta försiktighet och måttlighet. Min personliga uppfattning är att man inte ska investera pengar i hyresvärdens egendom över huvud taget. Varför ska man göra det? Som hyresgäst har man rätt till underhåll. Risken är annars att det blir så här. Dessutom får du inte tillbaka pengarna när du flyttar, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.
Väggar: Du får måla och tapetsera om i din hyreslägenhet utan värdens tillstånd. Jobbet ska vara fackmannamässigt utfört.
Du får inte: ha färger eller tapeter som är alltför avvikande för att kunna godtas av en ny hyresgäst om du flyttar. Då måste vara beredd på att återställa lägenheten.
Kakel: Du får kakla i både kök och våtrum. Hyresgästföreningen avråder dock från det eftersom du kan bli skadeståndsskyldig om det blir vattenskador.
Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det.
Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men spara de gamla – de är hyresvärdens!
Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.