Riksbyggen vägrade avisera hyreshöjning

Ljungby Annelund i Ljungby vill att förvaltaren Riksbyggen aviserar hyreshöjningar som inte förhandlats, så kallad direktavisering. Men Riksbyggen vägrar.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Annelund fastighet har strandat.

Annelund krävde, genom sitt ombud Kanslihuset, att få höja hyrorna med 3,1 procent från första oktober i år. Men parterna stod så långt från varandra att Kanslihuset valde att frånträda förhandlingen.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

– Förhandlingen är strandad, men det pågår ändå en dialog mellan oss, säger Dennis Nilsson, förhandlare för Hyresgästföreningen Sydost.

Kanslihuset frånträdde även hyresförhandlingarna ifjol. Då gick Kanslihuset ut direkt till hyresgästerna med så kallad direktavisering, det vill säga hyresavier med höjd hyra som inte är förhandlad.

Tanken var att de hyresgäster som betalade höjningen därmed accepterade höjningen och övriga skulle kallas till hyresnämnden för att få hyran prövad. Hyresgästföreningen menade att en hyresgäst inte alls accepterat en höjning i och med att den betalats, vilket kan ha skett bland annat av rädsla för att förlora sitt lägenhetskontrakt.

Läs ocksåHyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olikaHyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.

Det hela skapade stor oro bland hyresgästerna och Hyresgästföreningen var beredd att pröva direktaviseringen rättsligt. Både när det gäller Annelund, men även för Heimstaden som använde sig av samma metod i Ljungby.

För Annelunds del avgjordes några av hyrorna i hyresnämnden, sedan drog Annelund tillbaka övriga ärenden. Heimstaden å sin sida valde inför tingsrättens förhandling att betala tillbaka hyreshöjningen och det fanns inte längre ett fall att driva.

I år vill Annelund köra med samma metod. Men förvaltaren Riksbyggen, en av landets största förvaltare, säger nej.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

– Vi aviserar bara förhandlade hyror, där det finns en överenskommelse. Det är Riksbyggens policy. Vi följer de lagar och regler som gäller när det gäller hyressättning, säger Berith Glantz, Riksbyggens marknadsområdeschef för Kronoberg.

Du tror inte att det kan ses som arbetsvägran från ert håll?

– Efter att vi talade om för Kanslihuset att vi inte kunde höja hyran utan att det fanns en överenskommelse så har de inte krävt att vi ska höja, vi har inte fått några sådana propåer. Och som jag har förstått det så pågår det samtal mellan parterna, säger Berith Glantz.

Hyresgästföreningen välkomnar Riksbyggens beslut.

– Den här metoden liknar så kallad bluff-fakturering och det riskerar att undergräva de kollektiva förhandlingarna. Vi har bland den högsta betalningsmoralen i världen. Man betalar. Metoden blir ett vapen för hyresvärden i förhandlingarna, att får vi inte det här så går vi direkt till hyresgästerna, säger Niklas Eriksson, jurist hos Hyresgästföreningen Sydost.

Förhandlare Dennis Nilsson håller med:

– Det är vilseledande, ofta förekommer följebrev där hyresgästen lätt får sken av att hyran är förhandlad eller så får man veta att om man inte betalar så blir man personligen kallad till domstol. Det är inte ett rättvist spel.

Inför höstens förhandlingar mobiliserar sig Hyresgästföreningen inför hur direktaviseringar, som sker på flera håll i landet, ska mötas. 17–18 oktober hålls ett seminarium i Stockholm som tar upp frågan.

– Vi har köpt att om man betalar höjningen så kan man inte göra något. Vi har inte haft ett kritiskt tänkande kring detta. Vi har levt i en myt och nu ifrågasätter vi myten. Vi och fler aktörer börjar inse att det här har varit fel, säger Niklas Eriksson och tillägger:

– Vi kommer inte att tveka att ta direktaviseringar till tingsrätten. Det är inget snack om det.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Kanslihusets förhandlare under dagen. Annelund har 253 lägenheter i Ljungby.

Läs mer:

Annelund höjer hyran utan förhandling

Heimstaden strandar i Ljungby

Höjde hyrorna utan förhandling – nu prövas det i rätten

Konflikten om Heimstadens hyror över

Annelunds höjer hyran

Fakta: Förhandlinsgordning

 En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Fakta: Direktavisering

Vid direktavisering skickar hyresvärden ut hyresavi med en högre hyra. När hyresgästen betalar den högre hyran anser hyrsvärden att hyresnivån accepterats. Systemet används både hos hyrsvärdar med förhandlingsordning och utan. När förhandlingsordning finns krävs att den kollektiva förhandlingen har strandat, då är inte hyresgästföreningen längre förhandlingspart och en hyresvärd kan träffa individuella avtal med sina hyresgäster. När hyresgästen betalat den direktaviserade hyran anser hyresvärden att avtal om ny hyra finns.
Förfarandet har ännu inte prövats rättsligt.
Hyresgästföreningen efterlyser en branschöverskridande överenskommelse att inte agera med direktaviseringar.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.