Risk för rejäla hyreshöjningar i Göteborg
- Många kommer inte att ha råd att bo kvar och effekten blir att vi får en ännu mer segregerad stad där centrala staden blir ett reservat för de rika, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.
Annons
I morgon överlämnar regeringens enmansutredare Michael Koch sin utredning om ”allmännyttans villkor och förutsättningar” till bostadsminister Mats Odell. En utredning som, av förhandsuppgifter att döma, väntas föreslå att det nuvarande hyrestaket skrotas och ersätts av ett system där hyran ska bestämmas av efterfrågan på bostäder i det aktuella läget.
Det så kallade efterfrågepåslaget ska bestämmas antingen genom en jämförelse med bostadskön eller med bostadsrättspriserna i området.
För att beräkna vilka konsekvenser efterfrågepåslaget skulle kunna få har Hyresgästföreningen Region Västra Sverige jämfört aktuell mäklarstatistik för bostadsrätter i Örgryte och inom Domkyrkoförsamlingen i Göteborg med de hyror hyresgästerna i de här områdena betalar i dag.
Den jämförelsen visar att för en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter i Örgryte skulle hyran under en tioårsperiod öka med 69 procent om bostadsrättspriserna skulle vara styrande. För motsvarande lägenhet inom Domkyrkoförsamlingen skulle hyran stiga med 57 procent under samma tidsperiod. Översatt i kronor och ören betyder det att tvåan i Örgryte om tio år skulle kosta cirka 3 200 kronor mer än i dag och tvåan i Domkyrkoförsamlingen 3 100 kronor mer.
– Vi har jämfört boendekostnaderna i nyinköpta bostadsrätter med dagens hyror, berättar Lennart Sjöstedt. Det är naturligtvis ett grovt mått men ger ändå en bra fingervisning om vad konsekvensen av ett efterfrågepåslag skulle bli.
– Skulle det här systemet bli verklighet så innebär det att vi i praktiken får marknadshyror i Sverige, oavsett vad utredaren kallar det. Och även om det införs en skyddsregel som säger att hyrorna inte får höjas mer än cirka fem procent per år innebär det ändå mycket kännbara hyreshöjningar.
En av de hyresgäster som riskerar att drabbas av höjd hyra är Tobias Edvardsson, som bor med fru och tre barn i en fyra i Högsbo.
– Vi skulle egentligen vilja flytta till en större lägenhet, en femma, men skulle hyran bli över 10 000 kronor är det inte realistiskt för oss. Det här förslaget kommer att leda till större utslagning, människor tvingas krympa sina ytor eller flytta till mindre attraktiva områden för att ha råd.
Utredningen som omfattar 30 orter i landet finns att läsa i sin helhet på www.hyresgastforeningen.se
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.