Annons

Romer anmälde värden för diskriminering

Kalmar ​Hyresvärden upptäckte att de var romer och ville plötsligt inte ha dem i huset. Åke och Matilda anmälde till Diskrimineringsombudsmannen men tvingades ändå flytta från huset, orten och till och med länet.

​Med anmälan till Diskrimineringsombudsmannen finns sms, som värden har skickat, där han kallar familjen för tattare.

Det finns också en ljudfil från en röstbrevlåda där den ilskne värden svär, kallar familjen för tattare och hävdar att han hade fått löfte om att familjen inte längre skulle leva som romer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden visste först inte ens att de var romer och blev irriterad när han förstod det.

Även grannarna reagerade och när Åkes och Matildas son William fyllde två år kom släktingar på kalas.

– Klädda i traditionella, romska kläder, säger Åke.

Annons
Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Grannarna blev upprörda och ville inte ha kvar familjen i huset.

Situationen blev hotfull.

– Vi fick inte ta dit gäster och jag vågade inte lämna familjen ensam. Jag visste inte vad som kunde hända, berättar Åke.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

De flyttade till en närbelägen ort och lämnade dagis, praktik och utbildning. Det fungerade inte. Till slut fick de söka efter en värd ville ta emot dem, oavsett var det var.

De hamnade i västra Östergötland, hos en hyresvärd som de tycker är jättebra och på en ort där de känner sig välkomna. Där hoppas de kunna bygga upp en ny vardag.

Annons

– Men jag vågar inte gå klädd som rom, säger Åke.

Matilda hoppas att den anmälde får beslutet mot sig.

– Så han lär sig att man inte får göra så här.

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.