HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Romer anmälde värden för diskriminering

Kalmar ​Hyresvärden upptäckte att de var romer och ville plötsligt inte ha dem i huset. Åke och Matilda anmälde till Diskrimineringsombudsmannen men tvingades ändå flytta från huset, orten och till och med länet.

​Med anmälan till Diskrimineringsombudsmannen finns sms, som värden har skickat, där han kallar familjen för tattare.

Det finns också en ljudfil från en röstbrevlåda där den ilskne värden svär, kallar familjen för tattare och hävdar att han hade fått löfte om att familjen inte längre skulle leva som romer.

Läs ocksåKfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till FröslundaKvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.

Värden visste först inte ens att de var romer och blev irriterad när han förstod det.

Även grannarna reagerade och när Åkes och Matildas son William fyllde två år kom släktingar på kalas.

– Klädda i traditionella, romska kläder, säger Åke.

Läs ocksåDO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskrimineringFotomontage. Bild på hus i Fröslunda centrum. Infällt i bilden en hand som håller i nycklar, en annan hand som håller i ett kreditkort.

Grannarna blev upprörda och ville inte ha kvar familjen i huset.

Situationen blev hotfull.

– Vi fick inte ta dit gäster och jag vågade inte lämna familjen ensam. Jag visste inte vad som kunde hända, berättar Åke.

Läs ocksåNy folkbokföring i föreningslokal kan vara brottsligDen romska föreningen Lovaras lokaler i utkanten av Lund.

De flyttade till en närbelägen ort och lämnade dagis, praktik och utbildning. Det fungerade inte. Till slut fick de söka efter en värd ville ta emot dem, oavsett var det var.

De hamnade i västra Östergötland, hos en hyresvärd som de tycker är jättebra och på en ort där de känner sig välkomna. Där hoppas de kunna bygga upp en ny vardag.

– Men jag vågar inte gå klädd som rom, säger Åke.

Matilda hoppas att den anmälde får beslutet mot sig.

– Så han lär sig att man inte får göra så här.

Läs också Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.