Annons

Roudi hjälper nya hyresgäster till rätta – ”Det tar tid att lära om”

Dalarna Hon kom i en sommarklänning en vinterdag för fem år sedan. I dag hjälper Roudi Shahine nysvenskar till rätta som hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Karlstad Bostads AB, KBAB.
Foto: Anna Rytterbrant
Roudi Shahine guidar rätt bland kulturskiftningar i hyresboendet.

Berätta.
– Jag klev ut i snön i Gullspång efter att vi flytt från Syrien vintern 2014. Jag hade bara sommarklänning och en väska med mig. Jag undrade länge var jag hade hamnat och vad jag gjorde här. Jag ville lära mig svenska och jobba, men vi hade inga personnummer utan fick bara vänta. Efter ett år fick vi uppehållstillstånd och då fick vi veta att vi kunde flytta till Karlstad. Vi hade inte sett lägenheten men tackade ja för vi visste det är bostadsbrist. Allt vi ägde när vi flyttade var fyra madrasser.

Vad hände sedan?
– Jag pluggade på SFI på halvtid och arbetade halvtid eftersom svenskinlärningen gick så bra. En dag ringde jag för att fråga min boendeutvecklare hos min hyresvärd KBAB om jag fick tapetsera om i ett rum i lägenheten. Innan vi la på frågade hon vad jag jobbade med just då. Hon föreslog att jag skulle skicka in mitt CV till KBAB och söka hennes jobb, eftersom hon skulle gå i pension. Det gjorde jag, kom på intervju och fick jobbet!

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Vad gör man som boendeutvecklare?
– Jag hjälper till med sociala kontrakt för personer med särskilda behov och alla nyanlända. Där har jag stor fördel av att jag själv varit nyanländ men också av att jag talar sex olika språk.

På vilket sätt?
– Jag förklarar hur hyresboende går till i Sverige. Allt från vad som räknas som störning, hur tvättstuga, sopsortering och kösystem fungerar – men även oskrivna regler mellan grannar.

Annons

Kan du ge ett exempel?
– Jag hade kontakt med en nysvensk som ville bjuda sin granne på mat för i hans kultur ser man sin granne som sin bror. Jag fick förklara att så är det inte i Sverige. Här är en granne bara en granne och om någon inte vill äta med dig så är det inget personligt. Vi hade ett möte mellan dem och försökte få bägge att förstå den andre. Nu hejar de på varandra.

Läs ocksåKommunen om svartbyggena efter Hem & Hyras granskning: ”Kan inte ge bygglov”

Det verkar vara en hel del skillnader.
– Ja, och det viktiga är att förklara på ett vänligt sätt och ha tålamod. Det handlar inte om att någon har rätt eller fel: utan bara att här i Sverige fungerar det så här. Det är inte något man kan översätta direkt via ord utan det måste förklaras genom att man ser skillnaden i hur människor tänker.

Vad är viktigt i Sverige?
– Tider och regler. Det går inte att komma försent till tvättstugan för det förstör för någon annan. Och här tänker man på miljön och använder rätt mängd tvättmedel – eftersom tvätt inte blir renare av att du har i mer. Människor gör som de blivit lärda och vet de inte att det finns ett annat sätt att se på saken, så fortsätter man med det man lärt sig.

Annons

Hur lärde du dig se skillnaderna?
– För mig var det viktigt att få kontakt med svenskar och fråga, fråga och fråga. Oskrivna regler kan man bara lära sig via relationer. Så jag tycker man som svensk granne vänligt ska förklara hur man gör här även om man behöver förklara flera gånger. Det tar tid att lära om. Och som nysvensk ska man våga fråga, skaffa svenska bekanta och inse att i det här landet så gör man så här.

Läs ocksåÖvikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Om jag kunde flytta till Syrien och betedde mig som en exemplarisk svensk hyresgäst: inte pratar med grannar, inte bjuder över dem på mat, bär mina sopor några kvarter bort, är tyst exakt klockan 22 och går med min smutstvätt i trapphuset för att få tvätta mina kläder i samma tvättmaskin som mina grannar – hur hade jag blivit sedd?
– (Skratt). Som galen! Så gör man inte. Man umgås med sina grannar, pratar och bjuder dem på mat. På morgonen bjuder grannarna varandra på kaffe. Och går du omkring med påsar med dina sopor så skulle andra tro du har psykiska problem. Att gå med smutsiga kläder i trapphuset och vilja tvätta dina kläder i en gemensam tvättmaskin skulle man tycka var jättekonstigt, alla har sin egen maskin. Det är stor skillnad mellan vad som ses som normalt. Och det är väl det man behöver förstå: att inget egentligen är rätt eller fel, bara olika sätt att se på olika platser och att man kan lära om.

Fakta: Mer om Roudi Shahine

Familj: Man och två barn.
Bor: I villa.
Jobbar som: bostadskonsulent på Karlstadbostads AB.
Övrigt: talar svenska, engelska, kurdiska, arabiska, spanska och italienska.

Läs också Skandalvärdens hyresgäster utan ström – elräkningen inte betald: "Sa bara poff" Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.