Annons

Rumshyran den dubbla i en bostadsrätt

Nyheter Är rummet du ska hyra del i en hyresrätt eller bostadsrätt? Räkna med att rumshyran i en bostadsrätt kan bli det dubbla.

Mycket har skrivits om de nya reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätter, villor och ägarlägenheter. Vad som gäller när du hyr en del av en bostadsrätt eller villa är dock inte självklart om omskrivet.

De nya reglerna omfattar även rumsuthyrning, men förutom en formulering om att ”när en mindre del av bostaden hyrs ut kan en hyra som beräknas på större delen av marknadsvärdet på bostaden oftast inte anses godtagbar.” , så berörs inte rumsuthyrning i den nya lagen. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är den vägledning som lämnats till rättstillämpningen. Om det blir aktuellt får praxis avgöra vad som är rätt, säger Thomas Edling, rättsakkunnig på justitiedepartementet.

Annons

Med andra ord kommer framtida beslut i hyresnämnden och hovrätten av bli vägledande för mycket du får vara beredd att slanta upp för ett rum i en bostadsrättslägenhet. Det är ingen vågad gissning att fördelningsprincipen kommer att se likadan ut som för en hyreslägenhet. I ett nytt beslut i Svea hovrätt slogs fast att den rätta andrahandshyran för ett rum i en trea motsvarar en tredjedel av den ursprungliga hyran.

Med de nya reglerna som gäller från den första februari ges en bostadsrättsinnehavare med en trerummare med ett marknadsvärde på fyra miljoner kronor, samt en månadsavgift på 3 000 kronor, möjlighet att ta ut drygt 16 000 kronor i andrahandshyra för hela lägenheten.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Den godtagbara hyran för ett rum skulle således kunna bli dryga 5 400 kronor.

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.