Annons

Rustar för namninsamling i Växjö

Växjö Hyresgästföreningen Sydost mobiliserar sig för att stoppa Växjö kommuns beslut att samtliga hyresgäster hos Växjöhem och Vidingehem ska erbjudas att köpa sin lägenhet och ombilda till bostadsrätt.  I november startar föreningen en namninsamling med krav på folkomröstning i frågan.

Det bor drygt 60 000 röstberättigade invånare i Växjö kommun. För att eventuellt få till en folkomröstning krävs underskrifter från tio procent av dem. Det vill säga drygt 6 000 namnunderskrifter.

– Vi ska försöka samla ihop så många namn att man måste lyfta frågan om en folkomröstning i fullmäktige, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Namninsamlingen får pågå i max sex månader, enligt reglerna.

– Vi börjar första november, och det är för att vi verkligen ska vara förberedda när vi går ut. Vi kommer att finnas ute i bostadsområdena och ute på stan och tala om varför vi gör detta, säger Björn Johansson.

Varför gör ni detta?

Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

– Huvudskälet är ju att eftersom det är brist på hyreslägenheter är det urdumt att göra sig av med de hyresrätter som man har. Vi har ingenting emot bostadsrätter som sådana men när det ombildas hyresrätter så reagerar vi, säger Björn Johansson och fortsätter:

– Man får ändå utgå från att de som bor i hyresrätt i första hand vill bo i hyresrätt för annars hade de valt bostadsrätt. De som inte gör det, kanske inte ens kan få lån och kan ändå inte vara med och ombilda.

Annons

Men är det realistiskt med 6 000 namnunderskrifter?

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Vi borde kunna få det, men man vet aldrig. Men vi vill i alla fall skapa debatt om detta. Det är ju en fråga som inte bara berör dem som bor i hyresrätt. Vart ska de som är äldre och bor i villa flytta? Eller unga som vill flytta hemifrån? säger Björn Johansson.

Enligt Björn Johansson visar undersökningar att hyreslägenheter generellt i Sverige ombildas till 60 procent av marknadspriset.

– Det här berör i allra högsta grad dem som redan bor i bostadsrätt. Nu dumpar ju kommunen marknaden. Hyreslägenheterna kommer aldrig att säljas på marknadsmässiga villkor, vad än kommunen säger. Det finns bara en som kan bjuda och det är den som bor i lägenheten och som har besittningsskydd, säger Björn Johansson.

Totalt handlar det om drygt 8 000 lägenheter, vars hyresgäster nästa år kommer att få ett brev från sin hyresvärd med frågan om intresse att ombilda till bostadsrätt finns.

Bo Frank (M) är kommunalråd i Växjö.

– En folkomröstning spelar ingen roll. Vi ändrar inte beslutet så det här är fullständigt meningslöst. Dessutom är det odemokratiskt. Vi vill ge möjlighet till att köpa sin lägenhet och det är i högsta grad demokratiskt, säger Bo Frank och fortsätter:

Annons

– Det här är även att lägga sig i politiken. Vi har val vart fjärde år och då får man rösta och vi har gått till val på detta.

Men är det smart att ombilda när det är brist på hyresrätter?

– Det stämmer inte. Växjö har osedvanligt mycket hyresrätter och det byggs även mycket hyresrätter relativt sett, säger Bo Frank.

Växjö kommun har även beslutat att sälja hela Hyresbostäders bestånd, undantaget studentboende och vårdboende.

– Det är vi inte emot för då blir lägenheterna kvar som hyresrätter. Däremot är det viktigt att se till att det blir en seriös köpare, säger Björn Johansson.

Fotnot: Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande. Om 10 procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.