Annons

S vill köpa tillbaka hyresrätter

Nyheter ​Socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholm, Carin Jämtin, krävde på fredagen att hyresgäster som ombildat sina lägenheter skulle få sälja tillbaka dem till kommunen. Hem & Hyra ringde upp och bad henne utveckla resonemanget.

​Det var på Dagens Nyheters debattsida som Carin Jämtin krävde att kommunen skulle erbjuda de hyresgäster som köpt allmännyttiga hyresrätter återköp eller annullering av kontrakt.

Annons
 
Är tanken att kommunen ska köpa tillbaka hela fastigheter eller enskilda lägenheter?
– Det kan vara antingen eller. Det finns vissa juridiska komplikationer att reda ut, men det ska gälla såväl hela föreningar som enskilda hyresrätter.
Kommer då inte den enskilde hyresgästen att hyra i andra hand om kommunen köper tillbaka bostadsrätten?
– Kommunen äger redan i dag åtskilliga lägenheter runt om i staden. Det blir som att bo i allmännyttan, fast i en annan fastighet.
Ska kommunen köpa tillbaka lägenheten för samma pris som den såldes för, eller blir det till marknadspris?
– Bostadsrättsföreningar brukar vilja sälja till marknadspriser. Så det blir ingen vinstaffär för staden.
 
Det låter ju som en lysande affär. Att först ombilda sin hyresrätt, därefter sälja tillbaka den till staden med vinst och sedan bo kvar i lägenheten som hyresgäst.
– Det där får man lösa, men vinsten ska inte gå till den enskilda hyresgästen. Det viktiga är att många hyresgäster ångrar sina köp efter en ombildning.
Carin Jämtin vill även att regeringen ska ge Boverket i uppdrag att informera kring reglerna för andrahandsuthyrning.
Men det har regeringen redan gjort. I januari sjösätter Boverket en informationsportal på Internet som ska ge svar på alla möjliga frågor kring boende, inklusive andrahandsuthyrning.
– Jättebra, säger Carin Jämtin.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.