Annons

Så blir du skuldfri

Nyheter Vem som helst kan hamna i ekonomisk knipa. Men det går att ta sig ur den. Bara man hittar sin egen motivation, säger Patrick Grimlund från Lyxfällan.
I tv-programmet Lyxfällan försöker Patrick Grimlund få de medverkande att inse vidden av hur ohållbar deras ekonomi är och att de måste ändra beteende.

Han leder det populära tv-programmet Lyxfällan i TV3. Dit vänder sig förtvivlade personer vars ekonomi helt har gått över styr. Patrick Grimlund och programledarkollegan Magnus Hedman hjälper dem att inse hur mycket onödiga kostnader de har och ta fram en plan för hur de ska ta sig ur skuldfällan.

Patrick Grimlund har läst igenom hundratals ansökningsbrev.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilka är det som får problem?

– Det kan vara vem som helst. Ofta finns en rad omständigheter bakom. Man skiljer sig och blir i samma veva arbetslös. Flera tunga smällar, som leder till en tuff ekonomisk situation.

Alltför många blundar för att det inte går ihop och vill ändå unna sig saker – det kan vara allt från chipspåsar till dyra resor – som ett slags tröst.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

För Lyxfällans medverkande har det ofta gått väldigt långt och lett till hundratusentals kronor i skulder. Medicinen är besk:

Annons

– Man måste dra ner på alla onödiga utgifter! De flesta har löpande kostnader som de inte tänker på. Man kanske har ett gymkort på autogiro, som man inte använder så ofta, olika abonnemang som Spotify och Netflix och annat. Att ha bil kostar också betydligt mer än många vill inse.

Läs ocksåDiakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”Halvkroppsporträtt på Giselle Hedman som har axellångt rödbrunt hår, glasögon, grön skjorta med vit "prästkrage" under en stickad poncho/sjal i gröna toner. I bakgrunden, suddigt, en gata med parkerade bilar, en ljus husfasad som ser ut att vara mer än hundra år gammal och grönska till höger bortom huset. Giselle Hedman arbetar vräkningsförebyggande som diakon och har hjälpt åtskilliga hyresgäster som riskerat vräkning.

Att ta bort all guldkant kan kännas tufft, men Patrick säger:

– Se det som att det här är en period i livet då du måste bara prioritera det nödvändiga för att komma på fötter långsiktigt. Det kan vara sex månader, ett år eller fem år. Men sedan är du skuldfri. Det är viktigt att se tidsbegränsningen för om man tänker att man måste leva så knapert hela livet, då är det lätt att ge upp.

För att klara av att säga nej gäller det att hitta sin motivation.

– De flesta vet vad som behövs: Man måste dra ner på kostnaderna. Så det handlar om att hitta varför det är värt det. Det kan handla om att kämpa för att få behålla lägenheten eller för att barnen ska få en tryggare uppväxt till exempel. Det blir mycket lättare om man har ett tydligt mål och inre motivation. Då kan man också tydliggöra för sig själv och för sin omgivning varför man stramar åt.

Annons

Även mindre ekonomiska bekymmer än de man brukar möta i Lyxfällan kan leda till stora problem. Till exempel att man inte får flytta till en billigare lägenhet på grund av en betalningsanmärkning.

Därför är det viktigt att ta tag i situationen direkt när man har svårt att betala en räkning. 

Patrick Grimlunds bästa tips för att inte hamna där är att undvika avbetalningar.

– Ta inte den första krediten! De flesta gör inte det i en akut situation, utan de kanske ska handla soffa och erbjuds avbetalning, ”räntefritt”. Det kan vara väldigt frestande.

– Men plötsligt sitter man med olika krediter på H&M, Ikea, Statoil, överallt. Det blir alltid dyrare än om du hade sparat först och köpt sen.

Fakta: Betalningsanmärkning och skuld

I mars 2016 frågade Hem & Hyra alla 299 kommunala bostadsbolag om deras uthyrningsregler. 97 procent svarade.

Resultaten visar hur de bedömer personers betalningshistoria innan de tecknar nya hyresavtal:

23 procent säger nej till personer med betalningsanmärkningar.
66 procent kan godkänna betalningsanmärkningar på vissa villkor.
45 procent säger nej till personer som har skulder hos Kronofogden.
97 procent säger nej till personer som har hyresskulder.

Läs mer om undersökningen här.

Kartan visar hur de kommunala värdarna svarade på frågorna om betalningshistorik.  

Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.

Godkänner ni sökande med betalningsanmärkningar?

Rött = Nej. Gult = Ibland. Grönt = Ja.

Även 50 privata fastighetsägare tillfrågades – dels de 25 största i landet, dels 25 som är stora på sina orter.  64 procent svarade. Urvalet och svarsfrekvensen gör att de svaren inte är statistiskt säkra och redovisas därför bara var för sig.

Se tabeller med alla svar, län för län, här.

Tidigare har vi även redovisat värdarnas inkomstkrav. Läs mer om det här.

Läs också "Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.