Annons

Så byter du din lägenhet

Helsingborg ​Hem & Hyra träffade Helén Enqvist i Helsingborg som flyttat land och rike runt genom att byta lägenhet. Men hur gör man? Alexandra Trossling vid Hyresgästföreningen ger svar. 

​– Som hyresgäst har man rätt att byta sin bostad mot en annan om man behöver det, säger Hyresgästföreningens jurist Alexandra Trossling. Huvudsaken är att man har så beaktansvärda skäl, det vill säga att man faktiskt behöver byta bostad, inte bara vill ha en med högt i tak.
Skälen kan vara att barnen flyttat hemifrån, en skilsmässa, att man fått försämrad ekonomi, fått barn eller ska börja arbeta på annan ort.

Annons
 
Första steget i ett bostadsbyte är att hitta någon att byta med. Förutom lokaltidningar och annonssajter på nätet finns det en rad bostadsbytarsajter som ägnar sig helt åt bostadsbyten. Fördelen med dem är det att det går att göra så kallade triangelbyten, där flera personer byter lägenhet med varandra.
Nästa steg är att kontakta hyresvärden.
–  Värden kan säga nej om det är så att bytet skulle innebära men för henne eller honom, säger hyrsegästföreningens jurist Alexandra Trossling. Värden kan alltså säga nej om den nya hyresgästen har betalningsanmärkningar på grund av obetalda hyror. Men bara betalningsanmärkningar behöver inte utgöra ett hinder: har den nye hyresgästen betalt sin hyra innebär ju anmärkningarna i sig inget men för världen.
Säger värden nej till bytet och den nye hyresgästen, kan man vända sig till hyresnämnden.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.