Annons

Så fixar du jobb och bostad i Norge

Nyheter ​Svenskarna invaderar Oslo. Var tionde invånare i den norska huvudstaden är i dag svensk. Hem & Hyra tipsar om hur du fixar både jobb och bostad.

​Det börjar redan på Gardermoen, Oslos internationella flygplats. Knappt har jag hunnit gå av planet innan en röst på svenska ropar ut nästa avgång.

Butiksbiträdet i snabbköpet i ankomsthallen ger tillbaka växeln med ett glatt ”varsågod”, och tjejen i kassan på kaféet på centralstationen undrar om jag vill mjölk i kaffet. I båda fallen på klingande göteborgska.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Faktum är att samtliga personer jag pratat med under min första timme i Oslo är svenskar. Det är ingen tillfällighet.

Uppskattningsvis 50 000 svenskar bor i Oslo, tio procent av stadens befolkning. Gemensamt är att de lockats till den norska huvudstaden av jobb och höga löner. Svenskarna har inga problem med språket och är kända för att vara hjälpsamma och arbeta hårt.

Flest svenskar arbetar inom servicenäringen, som butiksbiträden och servitörer, men även vårdbranschen är populär. Det finns till och med särskilda bemanningsföretag vars affärsidé är att bistå norska sjukhus med svenska sjuksköterskor (se länktips till vänster).

Läs ocksåAnn-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån"Bilden visar Ann-Louise Söderbom, hon går med rullator efter en hjärnblödning.

Hanna Krus 26, bor tillsammans med pojkvännen Thobias Emanuelsson i en tvåa i närheten av Akers Brygge i centrala Oslo. Hon jobbar som sjuksköterska på Rikshospitalet och kommer ursprungligen från Kungälv.

När paret flyttade till Oslo september 2009 var de runt och tittade på en hel del lediga lägenheter. Till slut fastnade de för den ljusa sekelskiftestvåan och slog till. Takhöjden är närmare tre meter och lägenheten känns betydligt större än de 48 kvadrat som står på kontraktet.

Hyran är på 10 800 norska kronor i månaden och då ingår internet, kabelteve och vitvaror, långt ifrån självklart i norska hyresrätter.

Läs ocksåJosefin tvingades flytta flera gånger med dottern – så breder korttidskontrakten ut sigJosefin bodde på flera olika korttidskontrakt

Lägenheten hittade de på Finn.no, Norges motsvarighet till Blocket och hyresvärd är företaget Pecunia som äger flera fastigheter i centrala Oslo. Hanna och Thobias har skrivit kontrakt på tre år, men kan säga upp den efter nio månader.

Det krävs dock ett rejält sparkapital för att flytta till Oslo. I princip alla hyresvärdar kräver en deposition på tre månadshyror. Pengarna sätts in på ett särskilt depositionskonto (se faktaruta till vänster) som hyresgästen får tillbaka när den flyttar.

Annons

För Hanna och Thobias betyder det att de har lämnat en deposition på 32 000 norska kronor.

Eftersom Thobias till nyligen har studerat på heltid har de fått leva på Hannas lön som sjuksköterska. Det har fungerat bra, förklarar hon. Om hon jobbar extra en månad kan hon få ihop närmare 40 000 norska kronor före skatt, nästan 49 000 svenska kronor. Betydligt mer än vad hon kan drömma om att tjäna i Sverige.

— Jag älskar Oslo, det är verkligen underbart. Staden är lagom stor, som Göteborg, och vacker på sommaren, säger Hanna.

— Och på vintern tar du bara trikken, spårvagnen, en kvart så är du uppe vid Holmenkollens skidbacke.

Svenskar har en lång tradition av att arbeta i Norge. Tidigare var det populärt för svenska ungdomar att åka till kusten och rensa fisk. Sådana jobb finns fortfarande, men blir allt mer sällsynta. Fiskeindustrin har automatiserats och många av jobben har flyttats till Kina där fisken rensas för att sedan skeppas tillbaka.

I stället är det den växande tjänstesektorn i städerna som behöver folk.

På andra sidan Oslo bor Sofia Berglund, 21, tillsammans med fyra svenska tjejer i en fyrarummare i stadsdelen Grünerløkka, Oslos svar på Södermalm. Kaféer och barer trängs med hippa affärer och ekologiska livsmedelsbutiker.

Att gå ihop flera stycken och dela lägenhet är vanligt bland svenskarna i Oslo. Inte minst på grund av hyrorna som är betydligt högre än i Sverige.

Sofia har bott i Oslo sedan i mars och trivs utmärkt. Läget är kanon och människorna trevliga, säger hon och berättar att hon nyligen sagt upp sig från sitt jobb som försäljare av krillolja, ett slags kosttillskott som säljs i kapslar.

Annons

Även om det fanns möjlighet att tjäna mycket pengar var arbetsdagarna ofta tolv timmar långa, något som blev alltför slitsamt i längden.

Hon är dock inte ett dugg orolig över att hitta ett nytt jobb och har redan bokat in en intervju på Clas Ohlson i slutet av veckan.

Sofia delar ett rum på åtta kvadratmeter med sin kompis Olivia. Det var hon som tipsade Sofia om Oslo och övertalade henne att flytta dit.

Sofia hade precis avslutat ett år som au pair i San Francisco och eftersom hon inte hade något annat för sig slog hon till.
Rummet är så litet att de måste sova i samma säng.

– Det funkar bra. Men min rumskompis tycker att jag andas för högt så hon sover med öronproppar, säger Sofia.

Hyran för hela lägenheten ligger på 16 000 norska kronor i månaden. En av de andra tjejerna står på kontraktet och Sofia betalar 2 500 kronor för sin del, något hon tycker är helt okej.

–Det är inga problem, jag kan lägga undan några tusenlappar i månaden, säger Sofia och berättar att planen är att bo i Oslo till och med i höst för att sedan ge sig iväg till Asien och Australien i ett halvår.

–Förhoppningsvis har jag lyckats spara ihop en hel del pengar till dess.

Fakta: Så fixar du jobb och bostad i Norge

Det är bra att ha sparat ihop en buffert innan du åker till Norge.
Till skillnad från i Sverige är det i princip alltid krav på tre månaders deposition när du hyr rum eller lägenhet. Har du en hyra på 10 000 kronor krävs det alltså en deposition på 30 000 kronor.
Pengarna sätts in på ett särskilt depositionskonto hos banken och det krävs såväl din som uthyrarens underskrift för att ta ut pengarna. Eventuell ränta tillfaller dig.

Så hög är lönen i Norge
Ambulansförare 29 200
Socionom 33 458
Sjuksköterska 34 773
Läkare 66 288
Vaktmästare 28 294
Butiksbiträde 30 233
Receptionist 29 729
Lärare 36 280
Betongarbetare 38 650
Målare 31 745
Elektriker 34 828
Rörläggare 36 159
Lokförare 34 766
Kock 28 570
Servitör 26 189
Lokalvårdare      26 726
IT-konsult, fem  
års erfarenhet 53 640
Jurist, privat 54 420
Civilekonom,  
privat 72 560
Oljearbetare,  
offshore 81 529
Farmaceut 57 443

Månadslönerna är omräknade till svenska kronor. Snittlönen i Norge var år 2009 drygt 41 500 svenska kronor i månaden före skatt.Källa: jobbfeber.no, Statistisk sentralbyrå

Läs också Hot om höga viten i Blötberget: Toavatten i pannrummet Här skriver hyresgästerna kontrakt på att vara sociala Makten väljer bort hyresrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.