Annons

Hot om höga viten i Blötberget: Toavatten i pannrummet

Ludvika Fallfärdiga balkonger och toavatten i pannrummet. Inget varmvatten, skräpigt och trasiga fönster. Nu hotas företaget Hilldex av 785 000 kronor i vite efter en inspektion av fastigheterna i Blötberget i mars.
Foto: Lena Mattsson
I november 2014 gick hyresnämnden syn i Blötberget. Tino Bessou syns i mitten av bilden.

De 14 husen i Blötberget utanför Ludvika ägs av företagen Hilldex och Blötbergets Fastigheter och har under årens lopp inspekterats flera gånger av myndigheterna. Trots det har husen fortsatt att förfalla, vilket inspektionen den 25 mars visar. Då besökte representanter för Ludvika kommun, polisen och räddningstjänsten de fem hus i området som ägs av Hilldex.

Besöket ledde till att Ludvikas miljö- och byggnämnd den 13 maj beslutade om åtta vitesförelägganden mot företaget. Totalt handlar det om 785 000 kronor som nämnden vill att Hilldex betalar om bolaget inte åtgärdar alla fel och brister i de slitna och nedgångna husen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera punkter handlar om att det är smutsigt och skräpigt i trappuppgångar, källare och pannrum. Tveksamma el-dragningar, trasiga fönsterrutor och en död fisk i en trappuppgång (!) är andra saker som myndighetspersonerna kunde notera.

Värme och varmvatten har varit ett återkommande problem för hyresgästerna i Blötberget och det verkar inte ha blivit bättre. I ett hus som inspekterades var pannan nedplockad och det är oklart hur uppvärmningen sker.
– Men vi antar att han har löst det med elradiatorer (element) och att han står för elen. Så brukar han göra. Däremot vet vi att hyresgästerna saknar varmvatten – om det inte är löst nyligen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Charlotte Olsson som var med vid inspektionen.

Med ”han” menar hon skandalvärden Tino Bessou som företräder bolaget, även om hans kumpan Attila Olah är den senast kände ägaren till Hilldex.

Läs också"Tvångsförvaltning är den sista utvägen att ta till"

I ett annat hus klagade en av de boende på att det aldrig finns tillräckligt med varmvatten för att duscha.

Och i två av husen var balkongerna så pass dåliga att det kan vara direkt farligt att kliva ut på dem. Stora delar av täckskiktet på undersidan hade ramlat bort, armeringen var synlig och fästena för räcket satt löst.

Senast den 1 juni måste balkongerna stängas och den 1 september ska felen ha åtgärdats. Annars väntar ett vite på 50 000 kronor.

Annons
Läs ocksåAllt fler ansökningar om tvångsförvaltningar
I ett källarutrymme sprutade vatten från duschutrymmen rätt ut på källargolvet.

Värst var det kanske i pannrummet i ett av de här två husen.

– Det var helt översvämmat med avloppsvatten från toaletter. Det stod decimeterhögt, säger Charlotte Olsson.

I det andra huset sprutade avloppsvatten från duschutrymmen rätt ut på källargolvet, där det var stopp i brunnen.
– En person som var med vid inspektionen fick sparka bort skräp från golvbrunnen. Annars hade vattnet runnit ut i korridoren, berättar Charlotte Olsson.

Efter besöket i mars har hon och hennes kolleger försökt att komma i kontakt med Hilldex. Förslag på åtgärder har skickats till företaget – som inte har svarat. Något som är i linje med hur Tino Bessou har agerat tidigare gentemot myndigheter.

Och efter att i många år ha jobbat med lägenheterna i Blötberget är Charlotte Olsson luttrad. Hon tror det blir svårt att få företaget att åtgärda alla brister, även om kommunen hotar med höga vitesbelopp.

Viten, som är ett slags böter för att man inte följer ett myndighetsbeslut, måste fastställas i domstol. Processen kan bli långvarig och rent generellt är det svårt att verkställa vitesförelägganden, menar Olsson:
– De blir ofta jämkade och man tar hänsyn till företagens ekonomi. Så vitesförelägganden är tyvärr ingen enkel lösning.

Om det är mycket angeläget kan en kommun åtgärda fel och brister för att sedan i efterhand kräva fastighetsägaren på pengar. Men det är inte aktuellt i det här fallet.

Annons

– Nej, det skulle handla om miljontals kronor som vi med stor sannolikhet aldrig skulle få tillbaka, säger Charlotte Olsson.

Så vad ska man göra då med hus som står och förfaller år efter år. Bo Fremén som är ordförande för Hyresgästföreningen i Ludvika har sin åsikt klar:
– Myndigheterna borde besluta om tvångsförvaltning. Det är det enda som kan hjälpa hyresgästerna.

Hyresgästföreningen har under 2010-talet ansökt två gånger om att fastigheterna ska tvångsförvaltas. Den första ansökningen drogs tillbaka medan hyresnämnden i det andra fallet avslog Hyresgästföreningens begäran.

Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Mitt har tidigare sagt att Tino Bessou är ett typexempel på värdar som missköter sig under lång tid utan att det går att komma åt dem. Lagstiftningen är otillräcklig, menar han.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Tino Bessou och Attila Olah.

Fakta: Planer på asylboende rann ut i sanden

2010 tog Blötbergets Fastigheter över husen i den lilla byn utanför Ludvika.
Sedan 2015 ägs fem av de fjorton husen av Hilldex. Tanken var att starta ett asylboende i dessa hus, men av de planerna blev det inget av.
Totalt rör det sig om drygt 60 lägenheter, men inte alla är bebodda.
Hilldex har även hus i bland annat Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun.

Läs också "Visst finns det rasistermed i Hyresgästföreningen" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.