Annons

Så kan coronapandemin påverka din hyra

Uppsala Hyresgäster hör till dem som drabbats hårdast av corona­krisen. Det borde värdarna ta hänsyn till inför årets hyres­förhandlingar, anser Hyresgästföreningen.
Foto: Hannah Wahlbeck
I år genomförs förhandlings­träffarna digitalt. Här har anställda i region Aros-Gävle möte inför årets förhandlingar via kommunikationsplattformen Teams.

2020 har varit ett skitår för hyresgäster. Orden kommer från Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle. Han utvecklar:

– Hyresgäster är de som drabbas hårdast av de kriser vi har i samhället. De som jobbar inom vård, omsorg och service bor ofta i hyres­rätt eftersom de inte har ekonomiska resurser att köpa sitt boende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt en enkätundersökning som Hyresgästföreningen gjort med anledning av coronakrisen är sju av tio hyresgäster oroliga för sin privatekonomi. En lika stor andel känner oro för att inte kunna betala hyran.

– Hyresgäster har inte bara som alla andra varit isolerade i hemmen, de har också problem med att behålla jobben. Vi hoppas på att hyresvärdarna är återhållsamma i sina yrkanden på hyreshöjningar inför 2021, säger Mårten Gulin.

Annons

Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och bostadsföretagen ligger i startgroparna. Det enda yrkande som lämnats in till Hyresgästföreningen kommer från Gavlegårdarna, som yrkar på att få höja hyran med 3,75 procent. Och Fastighetsägarna, som förhandlar för privata hyresvärdar, hade gått ut med en generell rekommendation till sina medlemmar att yrka på 2,9 procent.
– Det är inte rimligt ett år som 2020. Jag tror det blir en osedvanligt tuff förhandlingsomgång i år, vi måste verkligen ta strid för hyresgästerna, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Påverkas inte bostadsbolagens ekonomi också av corona­pandemin?

– Nej, eftersom det är staten som går in och täcker om den enskilde hyresgästen får problem att betala hyrorna. Många bostadsbolag brukar ju hävda att de behöver pengar till underhåll. Men i år har mycket av underhållet blivit satt på vänt på grund av pandemin. Det innebär att bolagen har pengar kvar för underhåll som de inte använt.

Mårten Gulin skulle gärna se ett liknande statligt stöd till hyresgästerna som lokalhyresgästerna fick ta del av i våras. Mellan april och juni kunde hyresvärdar som gav hyresrabatt till lokalhyresgäster – som butiker och frisersalonger – ansöka om ett tillfälligt statligt stöd.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Annelie Nisser på Fastighetsägarna MittNord förhandlar hyrorna för Fastighetsägarnas medlemmar i Gävleborgs län.

– Jag ska nu sätta mig och titta på vilka olika taxehöjningar som är aktuella i olika kommuner, och lägga yrkanden efter det. När det gäller underhåll kommer vi att presentera ett schablonbelopp, det är svårt att gå in på alla enskilda medlemmars behov, säger hon.

Fakta: Hyresförhandlingarna
  1. • Varje år, vanligtvis på hösten, förhandlar Hyresgästföreningen om kommande års hyresnivåer med både kommunala bostadsbolag och privata hyresvärdar.

    • I fjol strandade rekordmånga hyresförhandlingar i region Aros-Gävle när parterna inte kunde komma överens, och fick avgöras i Hyresmarknadskommittén.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.