HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så kan du minska risken för legionella

Norrbotten En av Top bostäder i Gällivares fastigheter drabbades av allt för höga halter av Legionella. Nu uppmanar bolaget andra värdar att vidta åtgärder i tid.
STOPP. Rött ljus vid för höga halter av Legionella i vattnet. Det hade säkerligen Lollo B Eriksson gillat eftersom smittan inte syns.

En dag i mars ringde en anhörig till en av Top bostäders hyresgäster, till bolaget. Hyresgästen hade gått bort, oklar dödsorsak, men hen hade legionellabakterier i kroppen, och det kunde ha varit en bidragande orsak.
Det blev starten på en omfattande process hos Top bostäder. Misstanken var att det kunde finnas legionellabakterier i fastigheten den avlidne bott i. Snabbt gällde det att få alla svar för att kunna vidta rätt åtgärder.
– Vi konstaterade att vi i det läget inte kunde tro saker. Vi var tvungna att ta reda på all fakta, säger Lollo B Eriksson, fastighetstekniker med myndighetskrav hos Top bostäder.
– Vi började så klart med att ta prover i den aktuella fastigheten, 60 lägenheter. Det visade att det fanns en för hög halt av legionellabakterier i vattenledningarna.
Legionellabakterien är känslig för temperaturer. Den finns alltså naturligt i vatten, men växer främst till sig i temperaturer mellan 20-45 grader. Top bostäder inledde med att spola genom alla vattenledningar och kranar i den aktuella fastigheten med vatten i omkring 70 grader.
– Vi spolade genom riktigt ordentligt och det gav effekt. Och nu har vi lagt vattentemperaturen över den rekommenderade nivån, konstaterar Lollo B Eriksson.
– Varför det blev en kraftig bakterietillväxt är inte alldeles enkelt att avgöra. Dels skedde arbeten i huset där temperaturen sänktes. Men det fanns flera felkällor. Så det var en kombination av saker.
Men det räcker inte med att bara åtgärda den berörda fastigheten. utifrån erfarenheterna där går Top bostäder genom alla sina fastigheter, påpekar Lollo B Eriksson:
– Det är ett omfattande jobb. Allt inventeras och uppenbara felkällor åtgärdas. Men vi ska se till att allt fungerar som det ska, säger hon.
– Med tanke på de erfarenheter vi gjort, vill jag tipsa alla fastighetsägare att kontrollera att alla system fungerar som de ska. För legionellan är en farlig bakterie.
Det går inte att säga när eller var det kan bli en farlig tillväxt av Legionellabakterier. Men klart är att bakterien finns naturligt i vår omgivning och vid vissa förhållanden kan det bli tillväxt.
– Finns legionellabakterier i vattenledningarna kan det bli tillväxt mellan 20-45 grader. Under 20 grader vilar bakterien, säger Caroline Schönning på Folkhälsomyndigheten.
– Har man varit bortrest är det bra att spola genom systemen hemma, så att man blir av med vatten som stått stilla länge.
För att rensa ur systemen är uppåt 60 grader bäst och då ska det också spolas i flera minuter.
Eftersom smittan kan spridas via aerosoler, alltså små vattendroppar typ dimma, är det bra att lägga duschmunstycket på golvet och sedan låta vattnet spola en stund innan dusch. Då spolas eventuella bakterier ut med vattnet.

Annons
Annons
Fakta: Så sjuk kan du bli

Infektion med Legionella- bakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka, eller mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber. Den yttrar sig som en lunginflammation med oftast hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta. Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig, särskilt då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar.

Fakta: Legionellabakterien

• Legionella förekommer i distributionsnätet för vatten och i varmvattenberedare.

• Det är hög risk att legionellabakterier växer till om vattenomsättningen i vattenledningar är låg och temperaturen är mellan 20 och 45°C. Spola genom systemet med varmvatten mycket och ofta.

• 1979 drabbades Västerås av ett stort legionellautbrott. I varuhuset Punkts kylsystem kom bakterierna in med vattnet och spreds sedan till besökarna genom luften. Ett tusental personer smittades. De flesta fick bara lindriga symtom, men 69 personer behövde vård.
Källa VLT och Folkhälsomyndigheten

Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.