Annons

Så kollar du flyttfirman

Nyheter Varje år flyttar var åttonde svensk - och många anlitar hjälp vid transporten. Men det gäller att vara noga vid valet av firma, för både pris och vandel kan variera rejält.
Många vill slippa kånka på flyttkartongerna själv. Men det gäller att anlita rätt flyttfirma.

I oktober skickade flyttportalen moveria.se ut en förfrågan om flytthjälp via ett antal jämförelsesajter. Flytten skulle ske från en tvåa på 40 kvadratmeter på andra våningen till en lika stor lägenhet på tredje våningen i en annan del av samma stad. Bägge lägenheterna i exemplet var utan hiss.

Tolv firmor anmälde intresse. Av dem som lämnade paketpris låg de flesta mellan 4 500 och 5 000 kronor. Den firma som låg högst ville ha 5 800 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En firma stack ut rejält och bedömde att flytten kunde klaras av på två timmar med två man och en bil för endast 1 900 kronor.

När moveria.se kollade upp det billigaste företaget, som låg klart under övriga, visade det sig att det saknade trafiktillstånd, vilket krävs för att få driva flyttfirma.

– Det förvånar mig inte ett dugg. Så lågt kan man inte ligga om man ska betala skatt och arbetsgivaravgifter och vill vara en seriös företagare som jobbar vitt, säger Gunnar Gudmundsson, förbundssekreterare vid SMF, Sveriges möbeltransportörers förbund.

Annons
Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Han menar att man som kund åtminstone bör kolla att företaget har trafiktillstånd och transportförsäkring samt att det tillämpar Bohag 2010, de allmänna reglerna för flyttning av bohag, som är en överenskommelse mellan Konsumentverket och branschen.

Konsumentverkets råd är att man ska försöka göra upp om ett fast pris med flyttfirman. Om det inte går ska man i vart fall kräva ett ungefärligt pris, som inte får överskridas med mer än 15 procent.

– Dessutom ska man alltid be om ett skriftligt avtal. Där bör priset framgå och arbetets omfattning definieras så noga som möjligt, säger Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket.

Läs ocksåHär är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Transportören är skyldig att ersätta skador och förluster som uppstår under flytten, men det är värt att notera att det då handlar om det skadade föremålets marknadsmässiga värde, inte eventuellt affektionsvärde.

Läs mer:

Annons

http://www.hemhyra.se/riks/starkt-skydd-nar-du-flyttar

 http://www.hemhyra.se/riks/sa-mycket-kostar-flyttstadningen-0

Fakta: Tipsen: Så kollar du flyttfirman

 + Är firman registrerad? Skatteverket vet.

+ Har den trafiktillstånd? Ring Transportstyrelsen.

+ Vilka försäkringar har firman?

+ Tillämpar den Bohag 2010?

+ Är företaget med i någon av branschorganisationerna för flyttfirmor, som SMF eller Almega flyttjänstföretagen?

Fakta: Vi flyttar elva gånger

+ Under 2013 registerades i snitt 3 714 flyttningar per dag hos Skatteverket.

+ Totalt flyttade 1 182 118 personer i Sverige någon gång under fjolåret.

+ Den genomsnittliga åldern för dem som flyttade var 31,2 år.

+ I genomsnitt förväntas varje person i Sverige flytta inom landet elva gånger under sitt liv.

(Källa: SCB)

Läs också Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp" Hyresgästen försvann med diskmaskinen 1 september har blivit flyttkartongernas dag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.