Annons

Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: ”Orimligt!”

Dalarna När Kronofogden anlitar en flyttfirma vid en vräkning gäller det att bo på rätt ställe. I Eskilstuna och Östersund är det mer än tre gånger så dyrt som i Malmö och Göteborg.
Foto: Bildmontage: Anna Rytterbrant, Conny Pettersson
Dany Palm fick först betala vräkningen från villan han hyrt ut i Dalarna, men det visade sig senare att hyresgästen, "Micke", kunde göra rätt för sig. Innan dess hann Dany anmäla Kronofogden till JO för hur myndigheten hade hanterat ärendet. Den 28 juli slog dock JO fast att Kronofogden inte agerat fel.

Hyrestvisten slutade med en överenskommelse i tingsrätten: Dany Palm skulle få 100 000 kronor av mannen som hade hyrt hans villa i Dalarna. Hyres­gästen skulle också flytta inom tre ­månader, annars skulle han vräkas och få betala flyttkostnaderna.

Men hyresgästen flyttade inte i tid och hösten 2021 kom Kronofogden tillsammans med flyttfirman som kontoret i Falun brukar anlita.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Chockades av räkningen

Huset och garaget var fullt av prylar. Det tog två dagar att transportera bort allt – totalt 250 flyttkartonger. Men när Dany fick räkningen chockades han, den var på 103 009 kronor.
– Jag kunde aldrig tro att det skulle bli så dyrt, säger han.

Dany Palm.

I första hand är det personen som vräks som ska betala Kronofogdens flyttkostnader. Men om myndigheten vet att hyresgästen inte har råd går räkningen till hyresvärden, i det här fallet Dany.

Ångrar sig djupt

Men det visade sig att hyresgästen, vi kan kalla honom Micke, i slutändan ­faktisk kunde göra rätt för sig. Kronofogden mätte bland annat ut hans bil och pengarna gick till att betala Dany.

I dag ångrar Micke djupt att han inte flyttade i tid.
– Jag får skylla mig själv men jag ­trodde inte att det skulle gå så här långt. Jag trodde att jag skulle få mer tid på mig, säger han och fortsätter:
– 103 009 kronor är ju orimligt dyrt.

Flyttkostnader tre gånger dyrare

Men faktum är att det kunde ha blivit ännu dyrare om Micke bott i Östersund eller i Eskilstuna. Samma arbetsinsats hade då kostat 118 700 kronor.

Å andra sidan – om Micke bott i Malmö eller Göteborg så hade räkningen landat på 36 563 kronor.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.
Det skiljer mycket i pris mellan de flyttfirmor Kronofogden anlitar. Arkivbild.

Det är med andra ord mer än tre gånger dyrare att bli vräkt i Östersund och Eskilstuna jämfört med Malmö och Göteborg – om Kronofogden anlitar en flyttfirma.

Annons

Det visar den granskning Hem & Hyra gjort av Kronofogdens upphandling av flyttjänster i samband med vräkningar.
– Det är ju helt sjuka prisskillnader, kommenterar Micke.

Det ska sägas att hans flytträkning sticker ut. Det är ovanligt med kostnader på över 100 000 kronor och medianvärdet för 2022 låg på runt 6 800 kronor.

Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Hamnar på hyresavin

Men med medianvärdet som utgångspunkt kan en hyresgäst i Malmö få en flyttnota på runt 7 000 kronor medan en hyresgäst i Eskilstuna får betala 21 000 kronor. Det är stor skillnad för en person som inte har råd med att betala hyran.

Och även om det slutar med att hyresvärden får betala flyttkostnaden så kan det indirekt drabba hyresgästerna. De kostnader som hyresvärdar har tar de ju ut på hyresavin.

Flera förklaringar

Det finns flera förklaringar till att det skiljer så mycket i pris. Men främst ­handlar det om att varje ­enskilt kronofogdekontor får ett eget avtal, även om ­upphandlingen sker centralt med ett gemensamt ­regelverk som grund.
– Och Sverige är ett stort land med väldigt varierande förhållanden och avstånd, säger Daniel Dalenbring som är jurist på Kronofogden.

I storstäderna flyttar många och avstånden är korta. Det gör att det finns många flyttfirmor som kan lämna anbud – och pressa priserna. På andra håll i landet kan det se helt annorlunda ut och även om det är ovanligt finns det kontor som bara fått in ett eller två anbud vid en upphandling.

Bilden är visserligen inte entydig men i storstadsområdena hittar vi också de ­lägsta priserna.

Annons

Hård konkurrens i storstäderna

Per Hansson är vd för Freysgruppen, en flyttkoncern där sex av sju dotterbolag har avtal med Kronofogden på olika platser i Sverige. Han tror, liksom andra entreprenörer Hem & Hyra pratat med, att den hårda konkurrensen bland flyttfirmorna i storstäderna är en förklaring.

– Ja, plus att om man vinner upphandlingen så ger det större volymer och en bra bas för verksamheten. Det gör att bolagen kan gå ner i pris, säger han.

Å andra sidan visar Hem & Hyras undersökning att de högsta ­priserna finns i relativt stora kommuner spridda över landet.

Per Hansson.

En annan sak som påverkar upphandlingen är de omfattande krav Krono­fogden ställer på sina entreprenörer, vilket inte alla flyttfirmor klarar av att uppfylla.
– Vi ställer nog högre krav än andra myndigheter. Det är kopplat till vårt ­regelverk som syftar till att skydda personen som blir avhyst, säger Daniel ­Dalenbring.

Kravlistan ger få anbud

Per Hansson tror att Kronofogdens kravlista gör att många drar sig för att delta i upphandlingen.
– Man behöver ha en viss vana och en utbyggd organisation för att klara av kraven. Det kan göra att det blir få anbud, säger han.

Samtidigt tycker han det är bra att Kronofogden ställer höga krav på entreprenörerna.
– Det sållar bort de oseriösa aktörerna som tyvärr finns i den här branschen.

Fortfarande upprörd

Micke har lämnat den här historien ­bakom sig, även om han fortfarande blir upprörd när saken kommer på tal.
– Jag har jobb och har råd att betala det här. Men om en barnfamilj fick en sådan här räkning skulle de ju hamna på bar backe.

Fakta: Bara Kronofogden får vräka

En uppsägning ska vara skriftlig. Om du motsätter dig den måste värden vända sig till antingen Kronofogden, hyresnämnden eller tingsrätten. Vilken instans det blir beror på situationen.
Men det behöver inte gå så långt. Om uppsägningen exempelvis rör obetalda hyror kan du få bo kvar, förutsatt att du betalar skulden inom tre veckor.
Över 80 procent av vräkningarna rör obetald hyra.
Det är bara Kronofogden som får genomföra en vräkning. Hyresvärden får alltså själv inte göra det.

Här kan du läsa mer om hur det går till vid vräkningar

Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Övervakningskamera filmade sonen ta droger - nu vill värden vräka småsyskonen Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.