Annons

Hans saker slängdes i förtid – stämmer kommunen på 94 000 kronor

Falun Mannen gick på bidrag men säger att han gjorde bra affärer på nätet. Det förklarar varför han kräver drygt 94 000 kronor i ersättning av Falu kommun – som slängde hans magasinerade saker i förtid.
Foto: Mattias Frödén/Shutterstock

Hyresgästen vräktes den 30 juni 2021, efter att ha hyrt i andra hand av Falu kommun.

Kommunen anlitade sedan en flyttfirma som tömde bostaden den 16 juli. Därefter magasinerade firman möbler och andra saker som tillhörde mannen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lagen säger att omhändertagen egendom tillfaller hyresvärden om hyresgästen inte hör av sig inom sex månader. Men om hyresvärden uppmanar hyresgästen att hämta sina prylar är det tre månader som gäller.

Medger fel

Falubon uppmanades också att komma och hämta sina saker i september samma år. Han hade då alltså tre månader på sig att göra det. Men redan den sista oktober kastade flyttfirman alla hans saker, på uppmaning av Falu kommun.
– Kommunen har gjort fel och höll sig varken till tremånaders- eller sexmånadersgränsen, konstaterar Lisa Hansson, stadsjurist på Falu kommun.

Vill inte betala så mycket

Mannen kräver nu 94 680 kronor i ersättning för sina slängda saker. Det framgår av hans stämningsansökan till Falu tingsrätt.

Annons

Men kommunen vill betala ett betydligt lägre belopp – 22 508 kronor. Det är lika med den summa som mannen fick i ekonomiskt bistånd av kommunen under ett års tid.

Lisa Hansson kan i övrigt inte kommentera hur man kommit fram till den summan.

Bra affärer på internet

Mannen själv skriver i ett mejl till tingsrätten att han varit mycket aktiv på köp- och säljsidor och att han besökt många loppisar. Det förklarar varför han kunde ha saker som var värda mycket mer än bidragspengarna han fick.
”Särskilt så när pandemin var på sin höjd gjorde jag bästa affärer från allt från bilar till möbler och var framgångsrik. I affärer där det handlade om pengar var det kontant som gällde”, skriver mannen som numera bor på annan ort.

Juristen Tomas Lindblom på Hyresgästföreningen
Tomas Lindblom är jurist på Hyresgästföreningen.

Mannens ombud är Tomas Lindblom, jurist på Hyresgästföreningen. Han konstaterar att det skiljer sig rejält mellan kommunens bud och den summa hans klient vill ha.
– Jag kan bara utgå från den lista han har sammanställt på vad som slängdes och vad det kostar att köpa tillbaka dessa saker, säger Tomas Lindblom.

Annons

Kommer överens?

Han tror inte att tingsrätten kommer att behöva ta upp ärendet – chanserna bör vara goda att parterna kommer överens om en summa innan det går så långt.
– Kommunen har medgett att man har gjort fel och därmed handlar det bara om vad sakerna är värda. En förlikning är nog det mest troliga, säger Tomas Lindblom.

Det går inte att få reda på varför sakerna kastades i förtid, eftersom Falu kommun hänvisar till sekretess i det enskilda fallet.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.