Annons

Så lurar bluffsajterna dig när du letar bostad – drabbade Angelica lär dig kräva pengarna tillbaka: ”Fick panik”

Nyheter Angelica blev lurad av bluffsajten när hon sökte billigare lägenhet. En svårläst text längst ner på sidan kunde ha kostat tusenlappar. Här visar hon hur du får pengarna tillbaka.
Angelica Rothoff gick på bluffen på bostadslistan.se, men började sedan kampen för att få tillbaka pengarna.
Foto: Emil Malmborg
Angelica Rothoff gick på bluffen på bostadslistan.se, men började sedan kampen för att få tillbaka pengarna.

Angelica Rothoff är rasande när hon går runt i lägenheten i Ystad. Bostaden har öppen planlösning, stor balkong och separata rum för de två sönerna Isak, 9, och Liam, 16. Chihuahuan Millie har en egen koja i det öppna, stora rummet.

Det är en fin lägenhet, nybyggd. Angelica trivs bra här men ett problem är svårt att bortse ifrån: hyresnivån. Hon betalar över 12 000 kronor i månaden. Lite för mycket för Angelica, som är sjukpensionär och kämpar för att få ihop det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenhet i Skurup – som inte fanns

Men varför denna plötsliga ilska?

Allt började med ett mejl. I perioder har Angelica sökt efter en billigare bostad och när hon fick ett erbjudande om en liknande lägenhet i Skurup för 9 500 kronor i sin mejlkorg kändes det lovande. Angelica berättar att hon klickade in på länken till sajten bostadslistan.se. På sajten stod det att hon kunde kontakta hyresvärden i Skurup. Bingo!

Men först behövde Angelica betala en kostnad på nio kronor för fyra dagars abonnemang.

Läs ocksåExperten varnar: Därför hamnar bluffsajter i topp när du googlar lägenhetErik Sylvén, expert på sökmotoroptimering.

– Jag såg ingenting konstigt i det, berättar Angelica, som fyllde i sina kontouppgifter och sedan klickade sig vidare för att få kontakt med värden.

Vad Angelica inte såg var den grå texten mot vit bakgrund längst ner på bostadslistan.se, där det i extremt liten stil stod: ”Efter de 4 dagarna förnyas det var 28 dag. Förnyelsen kostar 299 kr.”


Någon värd eller någon lägenhet väntade inte när Angelica klickade vidare efter betalningen. Istället blev hon länkad till en annan sajt med andra bostadsannonser. Lägenheten i Skurup såg hon inte röken av.

Angelica fick sedan en chock när bostadslistan.se trots detta drog 299 kronor från hennes konto. Hon hade betalat för ingenting – och fått en oönskad prenumeration.

– Jag fick panik! Jag förstod att jag hade någon sorts abonnemang och att de skulle fortsätta dra pengar. Jag fick inte tag på någon från företaget.

Många har råkat ut för bostadslistan.se

När Hem & Hyra tittar i anmälningar från ARN och Konsumentverket ser vi att många har råkat ut för bostadslistan.se. Hela 107 anmälningar har gjorts bara till Konsumentverket de senaste tre åren. Flera bostadssökare har lurats på betydligt större summor än Angelica. En ung man i Stockholm lurades att bli prenumerant på bostadslistan.se, men han upptäckte inte de dragna månadsbeloppen. Först efter två år och sammanlagt 6 300 kronor i avgift förstod han vad som hänt.

Annons

För att få reda på hur det hela fungerar börjar Hem & Hyra söka efter bostäder på nätet. Vi gör slumpvisa sökningar i Stockholm, till exempel ”lägenhet att hyra Hagsätra”. Bostadslistan.se kommer upp som andra sökträff för Stockholmsförorten. Vid länken står det ”Se alla 4 165 lediga lägenheter i Hagsätra”. Men när vi sedan klickar oss in på länken hittar inga lägenhet alls i Hagsätra på bostadslistan.se. Istället får vi scrolla oss fram mellan Stockholmslägenheter.

Vi hittar en ljus fyrarumslägenhet i Vasastan i centrala Stockholm för 15 000 kronor i månaden och bestämmer oss för att försöka hyra den. På samma sätt som Angelica Rothoff stoppas vi av en betalvägg när vi vill kontakta hyresvärden. Vi betalar nio kronor till bostadslistan.se, men istället för att få kontakt med värden kommer vi till sidan bostadstjanst.com – alltså en helt annan tjänst än den vi prenumererade på. Vi har med andra ord betalat bostadslistan.se nio kronor för ingenting. Löftet om att kontakta värden var en lögn.

Drar pengar för ingenting

Några dagar senare dras 349 kronor från vårt konto.

Det tar ett bra tag att förstå hur man säger upp abonnemanget på bostadslistan.se.

Eftersom vi inte fått något för pengarna vill vi ha våra 358 kronor tillbaka enligt ångerrätten. Efter ett långt letande på sajten lyckas vi mejla ett återkrav till bostadslistan.se. ”Ångerrätten kan inte tillämpas i detta fall för denna typ av digitala tjänst”, svarar underskriften ”Sara” i ett standardsvar och hänvisar till företagets villkor.

Angelica Rothoff fick till slut pengarna tillbaka från bedragarna.
Angelica Rothoff fick till slut pengarna tillbaka från bedragarna.

Enligt Maria Wiezell, expert på konsumentjuridik på organisationen Sveriges konsumenter, är bostadslistan.se:s metoder ett tydligt exempel på så kallat fulsälj.

– Det kan vara tjänster som erbjuder dig hjälp att göra sådant som i själva verket inte kostar pengar, säger hon.

Att som bostadslistan.se hävda att ångerrätten inte gäller eftersom det står så i deras villkor är också ett sätt att kringgå lagen.

– Så får man inte göra. Man kan inte avtala bort ångerrätten i dessa fall, säger Maria Wiezell.

Läs ocksåDanska skojare tjänar miljoner på att blåsa svenska bostadsletare: "Inte beställt någon tjänst"Annonsskojare från Danmark har använt sig av Estniska husets vd för att starta bolag i Sverige.

Flera sajter som tar annonser

Vi ser att flera andra sajter än bostadslistan.se också stulit annonsen om den ljusa fyran i Vasastan, bland annat uthyrningsportal.se och ledigbostad.se. Båda portalerna kräver pengar och abonnemang för att kontakta hyresvärden. Med andra ord tar sajterna också betalt för ingenting.

Annons

Vi hittar fler och fler plattformar som kräver abonnemang för att länka vidare till lägenheter som från början kommer från andra sajter. Många av sajternas annonser är hämtade från gratissajten Blocket bostad, något ni kan läsa om här.

Så hur gick det då för Angelica Rothoff? Hon polisanmälde bostadslistan.se, hotade med att ta ärendet till Kronofogden och mejlade upprepade gånger. Till slut fick hon pengarna tillbaka.

– Det finns säkert många som bara betalar och går vidare. Men jag har en jäkla vilja. Och när något sådant här händer, då kommer de aldrig undan mig. Jag stör mig så mycket på sådana här bolag, säger hon.

Experten Maria Wiezell kallar nätbedragarnas metoder för "fulsälj."

Experten Maria Wiezell kallar nätbedragarnas metoder för ”fulsälj.”

Det Angelica Rothoff gjorde är det bästa sättet att hantera så kallat fulsälj, enligt experten Maria Wiezell.

– Inför hotet om betalningsföreläggande hos Kronofogden har vi många gånger sett att de här skumraskföretagen skickar tillbaka pengarna. De vill inte figurera hos Kronofogden och det blir en massa pappersexercis som läggs hos dem, säger hon.

Hem & Hyra provar att göra som Angelica Rothoff. I ett mejl hotar vi bostadslistan.se med en anmälan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Kort därefter kommer ett mejl från ”Sara” där det står:

”Detta är inte en godkänd återbetalning i enlighet med de villkor som du accepterat vid registrering. Vi har däremot som goodwill gjort en återbetalning på 349 kr till dig. Du kommer att se pengarna på ditt konto inom 5–7 bankdagar. Trevlig helg!”

Kort därefter kommer pengarna tillbaka på kontot.

Läs också Stjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg" Han ska stämma Facebook för bluffannonser om lägenheter: ”Stora pengar” Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.