Annons

Han ska stämma Facebook för bluffannonser om lägenheter: ”Stora pengar”

Nyheter Många har klickat på en Facebook-annons för en billig bostad och kommit rakt in på bluffsajter eller till personer som försökt länsa deras konton. Juristen Lars Olofsson anser att Facebook inte tar sitt ansvar och nu stämmer han sociala medier-jätten tillsammans med drabbade. Hem & Hyras artiklar kan bli viktig bevisning i kommande rättegångar.
Så här kan ett klassiskt bedrägeri via Facebook se ut. En fejkanvändare lockar med en lägenhet som egentligen inte finns.
Foto: Tomas Ohlsson/Privat
Så här kan ett klassiskt bedrägeri via Facebook se ut. En fejkanvändare lockar med en lägenhet som egentligen inte finns.

Hem & Hyra visade i reportageserien ”Nätbedragarna” hur fejkade Facebook-konton lurar desperata lägenhetssökare till bluffsajter. Där betalar de förskottshyror för lägenheter som inte finns. Vi visade också hur Facebook-reklam ledde till sajter som startade dyra abonnemang utan att användarna förstod det.

Hälften av de anmälda annonsbedrägerierna sker på Facebook och Polisen sa att Facebooks säkerhetsarbete ”inte är tillfredsställande när det gäller övervakningen av vad som händer på plattformen”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En första stämning av fler

Många andra typer av annonser har på samma sätt lurat Facebook-användare till sajter där de blivit av med stora pengar, vilket har fått juristen Lars Olofsson att reagera. Han anser att Facebook har låtit bedragare använda plattformen utan åtgärder. Han kräver nu tillsammans med flera drabbade att storbolaget tar sitt ansvar.

En första stämning i Nacka tingsrätt gäller personer som drabbats av investeringsbedrägerier efter att ha blivit lurade av annonser på Facebook eller av fejkade användare i Facebook-grupper. I nya stämningar kommer de som blivit drabbade av lägenhetsbedrägerier att träda fram, enligt Lars Olofsson.

– Vi kommer att gå vidare med dem som blir lurade på bostäder. Dels är ju den stora mängden intressant, dels är det intressant att bedrägerierna handlar om personer som är i en besvärlig situation. Bedragarna riktar in sig på dem som är i desperat behov av en bostad. Det handlar ofta om stora pengar, säger han.

Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Artiklar kan bli till bevis

Lars Olofsson har läst Hem & Hyras granskning om bedrägerier via Facebook.

– Artiklarna är väldigt intressanta och visar hur man utnyttjar människor i en svag situation. Det är mycket möjligt att jag kommer att använda granskningen som bevismaterial, för att visa omfattningen av de här bedrägerierna, säger han.

Annons

Lars Olofsson säger att det vanligaste vid lägenhetsbluffar via Facebook är att användare luras betala förskott på lägenheter som inte finns. En annan vanlig bluff är sajter som tar betalt för onödiga prenumerationer. Eller, som för Sanna, att bedragare försöker ta över deras bank-id för att sedan länsa kontot.

Läs ocksåSökte lägenhet – fick kontot länsat på 250 000: ”Bedragarna har hittat flera luckor”Se upp för det nya sättet att luras med QR-kod.

Vad är det som du tycker att Facebook gör fel här?

– Det är absolut medhjälp till bedrägerier. Jag har intervjuat bedragare och visselblåsare från insidan av de här organisationerna. Deras förstaval är Facebook för annonsering. De säger att Facebook släpper igenom allt, att de inte granskar och att ingen blir spärrad. Men Facebook inte bara tillåter de här annonserna, utan hjälper bedragaren att optimera sitt bedrägeri.

”Har alltid blivit en uppgörelse”

Hur menar du?

– När bedragare tar kontakt med Facebook så får de möjlighet att via annonser nå just de personer som skulle kunna vara intresserade av bostäder.

Hur ser du på chansen att vinna det här målet?

Annons

– Jag ger mig aldrig in i ett sådant här fall som jag inte vet att jag har en god möjlighet att vinna. Dessutom har jag studerat civilmål och brottsmål gentemot Facebook. Och jag har aldrig sett att de låtit det gå till ett avgörande i domstolen, det har alltid blivit en uppgörelse.

Så du tror att det kommer bli någon typ av uppgörelse innan domen faller?

– Ja, det är jag helt övertygad om.

Hem & Hyra har sökt företrädare för Facebook i Sverige. Som ni kan läsa här har Sami Tahir, före detta presskontakt på Meta Sverige, tidigare bland annat sagt att Facebook tar bort bluffannonser när de upptäcker dem. Han sa också att bedragare aldrig kan undvikas.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.