HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så mycket höjs hyran hos Ödeshögsbostäder

Ödeshög Ödeshögsbostäders hyresgäster får höjd hyra med 0,8 procent från i morgon, 1 april.

– Det är framför allt ökade taxor som ligger bakom. På va-sidan går taxan upp för tredje året i rad, med tio procent, säger Ödeshögsbostäders vd Peter Kenell.

Förutom vatten och avlopp så väntas även renhållningen bli dyrare då en taxehöjning är på gång under året.

Läs ocksåSå blir din hyra 2017 i Östergötland
Peter Kenell.

0,8 procent är inte så långt ifrån de 0,9 som Ödeshögsbostäder hade begärt. Men enligt Peter Kenell är hyrorna i Ödeshög, och även på andra mindre orter, generellt för låga. Han menar att kostnaderna inte skiljer så mycket mellan kommuner med olika storlek men att hyrorna gör det och att det kan få konsekvenser som ett fastighetsbestånd i sämre skick på sikt.

– Våra hyresgäster vill ha lika fina hus att bo i som de som bor på andra ställen, säger han.

Annons

Samtidigt är räntorna låga och Ödeshögsbostäder passar på att satsa på underhåll.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Vi har lagt mycket på våra fastigheter de senaste fyra åren och fortsätter med det, men det finns ändå grejer vi inte kommer hinna med, säger Peter Kenell men kan i nuläget inte precisera exakt vilka underhållsåtgärder som får vänta.

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson tycker att Ödeshögsbostäder hade ett återhållsamt hyreskrav och att uppgörelsen är rimlig. Den innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 40 kronor dyrare.

Annons

– Det känns som att de inte har tagit i, utan att de begärde vad de anser att de faktiskt behöver, säger hon.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.