Annons

Så ska västsvenska hyresgäster sänka planetens feber

Västra Götaland Bilåkandet är överlägset värst när forskare mäter hyresgästers klimatpåverkan. Men om vanorna ska ändras måste värdarna bidra. Västsveriges kommunala hyresvärdar har antagit utmaningen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Redan genom att bo i flerbostadshus bidrar Daniel Eckhardt till färre utsläpp som höjer jordens temperatur. Han har också sålt sin bil, och bokar i stället poolbil när han behöver köra.

När Daniel Eckhardt flyttade till Högsbo för sex år sedan blev han granne med en bilpool. Då sålde han sin bil.

– Jag åkte redan kollektivt till och från jobbet. Varför skulle jag ha en bil som mest stod och tickade pengar, på en p-plats som jag också betalade för? Det blev minst halverad kostnad för mig, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att slippa besiktning, tvätt och service var också skönt. Men efter hand har bilpoolen även påverkat Daniels vardagsvanor.

– Vissa saker som jag tidigare körde bil för löser jag på andra sätt numera. Jag samåker, tar spårvagnen, samlar ihop ärenden. Man planerar lite bättre.

Just vardagstransporter – hur vi tar oss till jobb och skola, hur vi får hem vår mat – orsakar det enskilt största bidraget till den klimatpåverkan som hyresgäster står för enbart genom att bo och leva i sina hus (se grafik nedan).

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Det visar en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. Klimatet är en het fråga. Utsläppen av växthusgaser ger jorden feber, och måste därför minska.

Annons

Men valet mellan bil, cykel och spårvagn påverkas av var ditt hyreshus ligger, kollektivtrafiken runt omkring, parkeringsplatser, tillgång till laddmöjligheter och cykelförvaring – alltså sådant som hyresvärden behöver bidra till.

Läs ocksåFörre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

För att minska utsläppen har landets kommunala hyresvärdar gått samman i det så kallade Klimatinitiativet. Målet är att allmännyttan ska ha slutat använda fossila bränsen som olja, gas och kol senast år 2030. Då ska värdarna även ha minskat sin energianvändning med 30 procent.

En del av arbetet handlar om att göra själva boendet mer klimatsmart, så att det också blir lättare för hyresgästerna att dra sitt strå till stacken. Här ingår Hyresgästföreningen som samarbetspartner för att värna de boendes intressen.

– Vare sig vi vill eller inte så kommer det fattas en massa beslut utifrån klimat som omfattar hyresrätten och boendet, säger Jennie Wiederholm, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund.

– Att välja det klimatsmarta måste vara bekvämast. Det ska inte vara en uppoffring.

Annons

I Storgöteborg deltar samtliga kommunala värdar i satsningen. Utöver att underlätta klimatsmarta val hos hyresgästerna så handlar mycket om att minska bolagens eget behov av att köpa energi.

Det kan exempelvis ske genom fönsterbyten, solpaneler, isolering och andra åtgärder vid renoveringar. Vissa ger en hyreshöjning men de flesta inte, framhåller Ulf Östermark, chef för forskning och utveckling på Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden.

– Den sparade energin betalar investeringen. Min bild är att det inte kommer någon uppsjö av hyreshöjande åtgärder. Hyresgästen ska inte betala för att vi räddar världen, utan bara när boendestandarden höjs, säger han.

Men hyresgästerna kan ändå få stå för notan i slutändan. Det tror i alla fall Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

– Risken är stor. Fastighetsägare gör inte sådant här utan att tjäna på det.

Fakta: Hyresgäster = klimathjältar

Hyresgäster bor på mindre yta än villaägare, kör mindre bil, delar på tvättstuga, värme och VA-system och har lägre snittinkomst att konsumera prylar och resor för.

Fakta: Västsvenska värdar i Klimatinitiativet

Allmännyttans klimatinitiativ startade förra hösten och är en gemensam satsning för landets kommunala hyresvärdar. Det är frivilligt att ansluta sig, men i Storgöteborg är uppslutningen hundraprocentig.

Här är de värdar som deltar i väst: Alebyggen, Bostadsbolaget, Eksta, Familjebostäder, Framtidenkoncernen, Förbo, Gårdstensbostäder, Kungälvsbostäder, Mölndalsbostäder, Orustbostäder, Partillebo, Poseidon, SGS Studentbostäder, Stenungsundshem, Tjörns Bostads, Varbergs Bostad, Öckerö Fastigheter.

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.