Annons

Så vill regeringen effektivisera hyresnämnderna

Nyheter Hyresnämnderna måste moderniseras, anser regeringen. Bland annat bör det gå att överklaga vissa typer av ärenden som i dag inte går att överklaga.

Tidigare planer på att omorganisera systemet med hyresnämnder har skrotats i den proposition som regeringen lade fram på tisdagen. Enligt förslaget ska de organiseras på samma sätt som i dag. Hyresnämnderna – som i år firar 50-årsjubileum – behöver bara bli mer effektiva. Om regeringens proposition går igenom införs från och med den 1 juli därför flera förändringar:

Annons
  • Förhör i nämnderna ska som huvudregel spelas in på video. Tanken är att spara tid om ärendet skulle överklagas och hamna i hovrätten.
  • Om förslaget går igenom ska det även vara möjligt att överklaga beslut som handlar om avstående av besittningsskydd. Dagens överklagandeförbud har funnits ända sedan 1969 när de statliga hyresnämnderna infördes.
  • Regeringen vill också att fler ärenden om avstående av besittningsskydd ska avgöras genom ett förenklat förfarande. Detta då det ska införas en möjlighet att ”delegera uppgiften att avgöra ärendena till en anställd i hyresnämnden som har tillräcklig kunskap och erfarenhet”. Fler ärenden ska också kunna avgöras av enbart ordföranden.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresnämnderna handlägger snabbare Modern teknik ska göra det lättare att vittna i hyresnämnden Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.