Annons

Modern teknik ska göra det lättare att vittna i hyresnämnden

Nyheter Förhör i hyresnämnden ska dokumenteras med modern teknik, så att de inblandade slipper närvara en andra gång i hovrätten. Samtidigt kasserar regeringen ett tidigare förslag om att ersätta dagens hyresnämnder med en ny typ av domstol.
Foto: Gry Ellebjerg

För hyresgäster och värdar som vill ha sitt ärende prövat i hyresnämnden kan rättsprocessen bli en lång och utdragen erfarenhet, och ofta avgörs saken först i högre instans. Det innebär flera vändor av förhör, stor tidsspillan och inte sällan utebliven inkomst från arbete.

Nu vill regeringen förbättra reglerna för tvister som rör bland annat hyres- och bostadsrätter genom att göra det enklare att använda modern teknik. Till exempel ska förhör av båda parter samt vittnen i en högre utsträckning dokumenteras genom ljud- och bildupptagningar, så att materialet sedan kan användas i hovrätten om ärendet överklagas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På så vis behöver inte berättelserna upprepas om fallet hamnar i domstol – och de inblandade slipper således avbryta vardagssysslorna för att medverka vid ett nytt förhör.

– Det innebär att vittnen i flera fall inte kommer att behöva närvara vid en förhandling i domstol. Tekniken används redan i dag vid förhör i domstol, berättar Joanna Abrahamsson, vikarierande pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson (S).

Annons

Regeringens vill också göra det möjligt för ordföranden i hyresnämnden att pröva fler frågor ensam. I lagrådsremissen föreslås även att fler beslut från nämnderna ska kunna överklagas, berättar Joanna Abrahamsson. Det gäller till exempel beslut i frågor där hyresgäster avstått eller blivit ombedda att avstå från besittningsskydd.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

I sin lagrådsremiss tar regeringen även ställning till ett tidigare förslag om att låta en ny form av domstol avgöra samtliga hyres- och arrendetvister – ett uppdrag som i dag är delat mellan hyresnämnderna och de allmänna domstolarna.

Någon sådan lösning vill regeringen inte se. Organisationen för prövning av hyres- och arrendetvister ska finnas kvar i sin nuvarande form men bli mer effektiv, skriver regeringen. Detta bland annat genom att göra det möjligt att delegera fler uppgifter till en anställd i hyresnämnden som har tillräcklig kunskap och erfarenhet.

Annons

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.