Annons

Hyresnämnderna handlägger snabbare

Nyheter Det går snabbare för landets åtta hyresnämnder att handlägga ärenden. Men fortfarande är det bara hälften av nämnderna som klarar regeringens mål vad gäller maximal handläggningstid. Längst tid tar det i Stockholm.
Inför skranket. Hyresnämndernas handläggningstider varierar kraftigt, visar Sveriges domstolars årsredovisning.

Totalt sett minskade antalet inkomna ärenden till landets åtta hyres- och arrendenämnder under 2018 jämfört med året innan. Men de 41 535 ärendena som kom in innebär en högre nivå än genomsnittet de senaste fem åren, enligt Sveriges domstolars årsredovisning.

Samtidigt så har handläggningstiderna minskat betydligt. Från ett snitt på drygt 11 månader 2017 till knappt sju månader i fjol. Den främsta förklaringen kan sägas vara att det var färre ärenden som avgjordes enligt hyresförhandlingslagen.  Masstrandningen i Göteborg, är exempel på ett sådant fall som gjorde att handläggningstiderna drog i väg. Regeringens mål är att tre av fyra ärenden ska avgöras inom fyra månader.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Fortfarande är det dock bara hälften av landets åtta hyresnämnder som lever upp till regeringens mål att de flesta typer av ärenden ska ta maximalt fyra månader. Allra längst tid tar det att få ett avgörande i Stockholm, men så avgörs 44 procent av alla ärenden i landet i huvudstaden.

Annons

– Ett hyresråd i Stockholm avverkar tre gånger så många ärenden som på en del andra orter. Vi kan inte trolla utan gör det bästa för situationen, säger Kjell E Johansson, hyresråd på hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Vilka konsekvenser får det att ärenden tar så lång tid att avgöra hos er?

Läs också-Fel av hyresnämnden att vänta

– Det är allvarligt för förtroendet för rättsväsendet. Jag säger som de gamla romarna: sen rättvisa, ingen rättvisa. Att ärenden tar tid får konsekvenser för människor, exempelvis vid störningar, säger Kjell E Johansson.

Annons
Genomsnittliga handläggningstider i hyresnämnderna 2018
1 Umeå 2,8 månader
2 Malmö 3,3 månader
3 Västerås 3,7 månader
4 Linköping 3,8 månader
5 Jönköping 5,3 månader
6 Göteborg 5,7 månader
7 Sundsvall 8,5 månader
8 Stockholm 12,6 månader
Snitt i riket 6,9 månader

Källa: Sveriges domstolar

Läs också "Accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad" Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.