Annons

Så vill regeringen stoppa överfulla ”madrasslägenheter” – nu införs tuffare regler mot inneboende

Nyheter I sommar skärps reglerna för att ha inneboende i hyresrätt. Samtidigt får hyresvärdar utökade möjligheter att gå in i lägenheter för att kontrollera hur de används. Ett motiv är att komma till rätta med så kallade madrassboenden, där bostadslösa hyr sängplatser och delar rum med många andra.
Inneboende begränsas i hyreslagen. Bild på madrassboende och lagbok.
Foto: Johan Fyrk/Gry Ellebjerg
Lagen ändras för att lättare komma åt så kallade madrassboenden i hyresrätter.

En hyresgäst har rätt att ha inneboende utan att be värden om lov. Men rätten kan missbrukas, som när uthyraren fyller lägenheten med sängar och madrasser och hyr ut dem.

Hem & Hyra har berättat om hur bostadslösa, arbetskraftsinvandrare och flyktingar måste betala tusentals kronor för en sovplats i ett rum som delas med andra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så kallade madrassboenden är inte bara ovärdiga bostäder. De kan också ställa till stora problem för fastighetsägare och grannar och dölja fusk och brottslighet, enligt den statliga utredningen Åtgärder för att skapa tryggare bostadsområden.

För att försöka stävja detta har regeringen beslutat om tydligare regler. Det ska göra det lättare att säga upp en hyresgäst som har för många inneboende.

Rätt att ha ett par inneboende

Frågan är var gränsen går för hur många inneboende man kan ha. Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att det beror på hur stora problem hyresvärden eller grannarna riskerar att drabbas av.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Ett par extra personer som inneboende ska det inte vara några problem även om de duschar och genererar mer sopor och det medför extra kostnader för fastighetsägaren.

– Men har du många människor inneboende så klarar inte lägenheten av det. Då riskerar det att leda till höga kostnader som fastighetsägaren inte ska behöva står för. Var gränsen går blir en bedömningsfråga från fall till fall, säger Roger Höög.

Villkor i hyresavtalet

Allt fler hyresvärdar för in villkor om maximalt antal boende i en lägenhet i hyresavtalen. Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige ville att sådana villkor skulle väga tungt eller vara avgörande vid en uppsägning. Men lagändringen blir mer flexibel än så.

– Om det står i avtalet att du bara får ha två inneboende och du har tre, så är det inte säkert att det räcker för att få kontraktet uppsagt. Det beror på om det faktiskt medför men som fastighetsägaren inte ska behöva tåla, säger Roger Höög.

Annons

Tiden kan också spela in. Om man har för många boende hos sig över en helg, så blir det troligen inte grund för uppsägning, enligt Roger Höög, eftersom det inte skadar fastigheten. Om däremot många ska duscha varje dag under en längre period, så kan badrummet ta skada.

Varnar för ökad hemlöshet

Boverket och Famna, Riksorganisationen för idéburen välfärd, hade invändningen mot de nya inneboendereglerna eftersom de kommer att drabba socialt utsatta grupper.

Ett av syftena med lagändringarna är att kunna komma åt madrassboenden, där bostadslösa personer kan hyra en sängplats, ofta i samma rum som flera andra.

Boverket noterar att lagändringarna rimligen kommer att leda till att fler förstahandskontrakt blir uppsagda. De som har levt i så kallade madrassboenden har svårt att komma in på bostadsmarknaden. ”Vi kommer troligen se en ökad andel hemlösa”, skriver Boverket i sitt remissvar.

Roger Höög håller med i sak.

– Vi vill inte att någon ska bo på gatan över huvud taget. Men det krävs andra lösningar för det.

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Värden får gå in i lägenheten

Han tycker att lagändringen när det gäller inneboende är bra, för att den förtydligar vad som gäller. Däremot är han starkt kritisk till att man samtidigt utvidgar hyresvärdarnas rätt att gå in i hyresgästernas hem.

Hem & Hyra har tidigare berättat om att hyresvärden nu får rätt att gå in i en lägenhet för att kontrollera hur hyresgästen använder den. Det kan till exempel vara om man misstänker brottslighet, svartuthyrning eller madrassboenden. Mindre nogräknade hyresvärdar kan använda denna möjlighet för att trakassera hyresgäster, menar Roger Höög.

– Vi är oerhört oroliga för att det kan missbrukas. Det är väldigt integritetskränkande att tvingas släppa in någon för att kontrollera hur du använder ditt hem.

Annons
Läs ocksåInneboende tvingade under knivhot man på pengar – döms för människorov24-åring hotade man med kniv och tvingade honom att ta ut pengar.

Hyresvärden måste visserligen ha legitima skäl och förvarna om besöket, men som hyresgäst blir det svårt att vägra släppa in värden, menar Roger Höög. Dessutom finns inga sanktioner om fastighetsägaren gått in utan legitimt skäl.

Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige, välkomnar lagreglerna som gäller värdarnas tillträde till lägenheter.
Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna Sverige är däremot positiva till den nya möjligheten eftersom den ger hyresvärden möjlighet att kontrollera exempelvis olaglig uthyrning till madrassplatser eller om det pågår allvarlig brottslig verksamhet i lägenheten. Chefsjurist Marie Öhrström skriver i ett mejl:

”Det är en viktig del i arbetet med att skapa trygghet för grannar och medarbetare samt i förlängningen bidra till tryggare bostadsområden.”

Lagändringen ingår i ett större paket, som också ska göra det lättare för hyresvärdar att vräka kriminella och deras familjer.

Juristen om din rätt att ha inneboende

Här svarar tidigare förbundsjurist Susanna Skogsberg på frågor om hyresgästers rätt att ha inneboende.

 

Läs också Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.