Annons

Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar

Nyheter Kriminella, vuxna såväl som barn, som påverkar sitt bostadsområde negativt ska lättare kunna vräkas. Föräldrar åläggs ett större ansvar. Regeringens utredare föreslår omfattande skärpningar av lagen. ”Det här är en utredning som jag välkomnar ”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Gunnar Strömmer, moderat justitieminister
Foto: Polisen/Axel Adolfsson/Anders Paulsson
Gunnar Strömmer, (M) justitieminister

Det finns stora problem med kriminalitet och otrygghet och främst i landets hyreshusområden. Lagarna bör skärpas och det måste ske på skötsamma hyresgästers villkor. Den tanken ligger till grund för utredningen som presenterades under onsdagen.

–  Om man tänker sig områden där det förekommer stor otrygghet så är det så att de allra flesta sköter sig och det är deras intressen man vill prioritera, säger regeringens särskilda utredare, hovrättsrådet Thomas Edling.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi landar i slutsatsen att den problembild vi ser motiverar att man skärper regelverket.

Föreslår stora förändringar för hyresgäster

Utredningen föreslår en rad lagskärpningar för att öka tryggheten, bland annat:

  • Brott som sker i ”närmiljön” och som försämrar boendet för andra ska kunna vara skäl för uppsägning. Det betyder i praktiken att vad som händer på torget eller i parken en bit bort ska ha lika stor betydelse som vad som sker i hyreshuset.
  • Hyresgäster får ett större tillsynsvar för sina barn och måste på något sätt agera om de får kunskap om att barnen begår brott i området, om de vill kunna bo kvar.
  • Brott som hotar andras trygghet ska kunna leda till omedelbar uppsägning, det kan handla om hyresgäster som ger sig på till exempel fastighetsägarens anställda eller ambulanspersonal.
  • Upprepad brottslighet som öppen narkotikaförsäljning, rekrytering av barn till brott, eller om en hyresgäst har koppling gängmiljön ska kunna vägas in vid uppsägningar.
  • Den som begår allvarliga brott i själva lägenheten ska, i större omfattning än idag, kunna sägas upp.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tog emot utredningen.

–  Vi vet alla att Sverige befinner sig i ett väldigt allvarligt läge när det gäller hoten mot den inre säkerheten och att en mycket väsentlig del av det är en systemhotande brottslighet. Jag tror att det är en mycket viktig insikt att om man över huvud taget ska komma åt den brottsligheten så måste hela samhället och det offentliga arbeta med en rad olika verktyg och angripa brottsligheten från olika håll, säger Gunnar Strömmer som beskriver det som viktiga och balanserade förslag.

Annons
Utredaren Thomas Edling och justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Utredaren Thomas Edling och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Det här är en utredning som jag välkomnar. Vi tar mot den och nu ska vi göra som vi alltid gör, se till skyndsamt skicka ut förslagen på remiss och ta del av vad andra aktörer har att säga om förslagen. Och sedan när vi får tillbaka underlaget skyndsamt arbeta framåt för att förverkliga förslagen som utredaren presenterat, säger han.

Hem & hyra har tidigare undersökt vad lagändringar skulle kunna leda till, vilket refereras till i utredningen. På ett år i Malmö skulle minst ett femtiotal hushåll kunna förlora sina lägenheter, sett till direktivet för utredningen. Läs hela granskningen här.

Läs också21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinneMetallpinne och Skellefteå tingsrätt.

Samtidigt som förslaget om möjliga lagskärpningar kommer så pågår en aldrig tidigare skådad våldsvåg i Sverige, mycket knutet till en gängkonflikt med centrum i Stockholm och Uppsala men som påverkar flera delar av landet. Under enbart september i år har tolv personer dött i skjutningar och bombattentat. En utveckling som justitieminister Gunnar Strömmer återkopplade till under onsdagen.

Unga gärningsmän och attacker mot grannar

Det som varit kännetecknande under den senaste tiden har varit de misstänkta gärningsmännens låga åldrar, många gånger tonåringar, samt att attackerna inte enbart riktats mot kriminella utan även mot anhöriga och deras hemadresser. Flera av de som nu har dött har inte varit kriminella utan anhöriga eller grannar.

I Malmö har det kommunala bostadsbolaget MKB redan testat den nuvarande lagstiftningen i ett uppmärksammat vräkningsmål.

Läs ocksåEnköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

Frågan var; kan man säga upp hyreskontrakt för familjemedlemmar till kriminella efter att det riktats attacker mot hyreshusen där de tillsammans bor?

Annons
Limhamns sjöstad och en grannlägenhet som träffats av skott vid en attack.
Limhamns sjöstad och en grannlägenhet som träffats av skott vid en attack.

Ämnet blev aktuellt med anledning av två vuxna gängbröder med adress hos föräldrarna i Limhamns sjöstad. Huset utsattes för upprepade attacker med bomber och skjutvapen. Enligt MKB var situationen ohållbar med otrygghet och rädsla som påverkade hela bostadsområdet och en stor mängd boende. Bostadsbolaget stoppade till slut inflyttning på adressen.

Svaret på frågan om uppsägning blev nej i Malmö. Hovrätten slog i februari fast att det inte går att säga upp kriminella hyresgäster på grund av att de utsätts för attacker utifrån även om det inte finns ”anledning att ifrågasätta att hyresgästernas söner ingår i sammanhang med kriminella nätverk”. Familjen flyttade till slut ändå, men då på eget initiativ.

Lagändringarna som nu föreslås öppnar dock upp för att kriminella i framtiden skulle kunna åläggas ett större ansvar för attacker som riktas mot dem där de bor, till exempel ett sprängdåd.

– Vi tänker oss att om du begår allvarliga brott i ett tungt kriminell miljö, till exempel brott mot ett rivaliserande gäng där det framstår som förutsägbart att det kan leda till hämndåtgärder, då menar vi att man kunna sägas upp på den grunden, säger regeringens utredare Thomas Edling.

Fakta: Så kan kriminella sägas upp – redan idag

En vanlig missuppfattning är att det inte går att säga upp kriminella med dagens lagstiftning. Men det är fullt möjligt och sker redan runt om i landet. Dock så måste det som skett ha hänt inom fastigheten och falla inom ramarna för två möjliga scenarion:

Redan idag ansvarar hyresgästen som står på hyreskontraktet för hemmaboende barn, inneboende eller en partner. Flera personer kan alltså förlora sin bostad på grund av vad en i hushållet gör.

Fakta: Hem och Hyras granskning

Det finns inga officiella kartläggningar som knyter ihop boendeform med brott som sker i närområdet. Men tidigare i år kunde Hem & Hyra genom en unik granskning av brottsligheten i Malmö visa vad en lagskärpning av den typ som det nu öppnas upp för skulle kunna leda till.

På ett år skulle minst 56 hushåll i Malmö att förlora sina lägenheter: Om sonen säljer knark kan föräldrarna vräkas – så många skulle fått flytta med ny lag

Vi kunde också berätta om kritik från personer inom polis och socialtjänst mot idén om hårdare tag mot hyresgäster: Vräkningshot mot kriminella hyresgäster möter kritik: ”Det kommer bli en stor flyttcirkus”

Vi träffade även uppgivna föräldrar som var rädda: Mammorna som skräms av hoten om hårdare tag: ”Man kan inte jaga sitt barn dygnet runt”

Vår undersökning visade att majoriteten av landets stora bostadsbolag kunde tänka sig att använda skärpa regler: Majoriteten av landets hyresvärdar beredda att vräka kriminella

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.