HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sabo höll kongress i ”Grävköping”

Linköping Bostadsbrist och ökad segregation är två frågor som varit i fokus när Sabo den här veckan hållit kongress i Linköping. Det behöver bli lättare och billigare att bygga, anser Sabos ordförande Åsa Johansson (S).

Sabo är de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation med drygt 300 medlemsföretag från hela landet.

Linköpings kommun och Stångåstaden har varit värdar för kongressen, som till största delen hölls på Konsert och kongress. Men de 73 ombuden och övriga deltagare har också gjort studiebesök på flera av Stångåstadens nybyggen, bland annat i Vallastaden.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Åsa Johansson tycker att det är ett bra exempel på hur olika upplåtelseformer kan blandas på en relativt liten yta.

– Det finns miljonprogramsområden som är fantastiska. Men stora områden med ganska likartad bebyggelse och bara en upplåtelseform, oavsett vilken det är, leder ofta till att det är en ganska homogen grupp människor som bor där, menar Åsa Johansson.

Samtidigt hamnar hyrorna i Vallastaden, liksom ofta i nyproduktion, på en nivå som långt ifrån alla har råd med. I takt med att efterfrågan på byggtjänster har ökat så har också priserna gjort det.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Många av våra medlemsbolag har svårt att få in anbud. Vi behöver jobba för att locka utländska byggbolag att etablera sig i Sverige för att öka kapaciteten, säger Åsa Johansson.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, invigningstalade på kongressen och konstaterade att det byggs mycket i staden just nu.

– Alla invånare tycker inte att det är lika roligt som jag och ibland får jag höra att vi bor i Grävköping. Jag brukar svara att tänk om det vore tvärtom. Alla kommuner har inte lika bra tillväxt som Linköping, säger hon.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Men trots att fler än 1 000 nya bostäder blev färdiga i kommunen i fjol så är takten inte tillräckligt hög, menar hon, och det finns planer på att höja målet till mellan 1 500 och 1 700 om året.

Vid kongressförhandlingarna diskuterades bland annat om strandskyddet behöver förändras för att underlätta nybyggnation i attraktiva lägen. En motion hade lämnats in i ärendet och kongressen beslutade att ge Sabos styrelse i uppdrag att arbeta för att vattendrag och sjöar med lågt skyddsvärde ska kunna undantas från strandskyddet.

Annons

En annan motion föreslog att Sabo ska inleda en dialog med Hyresgästföreningen bland annat om att avskaffa hyressättningsavgiften som hyresgäster betalar till föreningen via hyran. Den ligger för närvarande på tolv kronor i månaden. Denna motion avslogs.

Kongressen antog också ett nytt idéprogram, ”Allmännyttan mot år 2030”.

– Det är ett underlag för styrelsens arbete men ska också fungera som inspirationskälla för våra medlemsbolag, säger Åsa Johansson.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.