Annons

Sabo tappar över 100 000 hyresrätter

Nyheter Fem kommunala bostadsbolag i Stockholmsregionen lämnar om några dagar Sabo, allmännyttans organisation. – Vi har sett en tydlig politisering av Sabo, säger Kristina Alvendal (m), styrelseordförande i Svenska Bostäder och Familjebostäder.​
Det var i våras som de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm, Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem, aviserade att de skulle lämna Sabo vid årsskiftet.
Anledningen var att organisationen fungerade som en megafon för socialdemokratisk bostadspolitik, enligt Kristina Alvendal (m), styrelseordförande i Svenska Bostäder och Familjebostäder och bostadsborgarråd i Stockholm.
Kort därefter anslöt sig ytterligare två bolag till utbrytarskaran, Järfällabygdens hus och Värmdöbostäder.
Tillsammans äger de fem bolagen 105 697 lägenheter, drygt en åttondel av Sabo:s totala bestånd.
I början december behandlades ansökningarna av Sabo:s styrelse och därigenom undanröjdes de formella hindren för utträdet.
– Vi har fått en tydlig politisering av Sabo som inte är önskvärd, säger Kristina Alvendal (m), styrelseordförande i Svenska Bostäder och Familjebostäder.
– Visserligen har Sabo inlett ett förändringsarbete inom organisationen, men det räcker inte för att vi ska vara kvar som medlemmar, fortsätter hon.
 
Johnny Lennström (m) är styrelseordförande i Järfällabygdens hus. Han instämmer i kritiken.
– En stor del av de tjänster vi fått från Sabo, som juridisk hjälp, tror jag att vi kan få från annat håll i framtiden, säger han.
– Men är det så att Sabo förändras och vi ser ett behov av att vara med igen, så visst. Alla beslut kan omprövas, säger Johnny Lennström.
Kurt Eliasson är vd för Sabo.
– Rent ekonomiskt har Stockholmsföretagen endast marginell påverkan på Sabo. Men det är självklart viktigt för alla kommunala bostadsföretag att ha en stark och nationell branschorganisation, med representation från såväl landsort som storstad, säger han och tillägger att Sabo nyligen genomfört en omstrukturering av organisationen.
– I den andan för vi också en konstruktiv dialog med såväl bolagens ledningar som deras ägare och hoppas på sikt att detta ska ge resultat. Hos oss står dörren alltid öppen, säger Kurt Eliasson.
 
Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, anser inte att Sabo:s legitimitet som part på bostadsmarknaden försvinner, trots att de stora Stockholmsbolagen nu lämnar organisationen.
– Nej, även om jag tycker det är synd att de lämnar Sabo, har organisationen fortfarande över 300 medlemsföretag, säger hon.
De fem bostadsföretagen som nu lämnar Sabo betalar tillsammans drygt fem miljoner kronor i medlemsavgifter.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.