Annons

Sala går mot strömmen – elpriset rusar

Västmanland Sala är en av de kommuner i Sverige där elnätspriset ökat mest. Medan snittet i landet sjunkit något har de som bor i Sala åkt på en höjning med hela 14 procent.
Foto: Pixabay
Elnätspriserna i Västmanland stiger eller ligger stilla medan snittet för landet sjunker något.

Efter fem år med kraftiga höjningar har elnätspriserna i år sjunkit sett till genomsnittet för landet. Det visar en kartläggning gjord av Nils Holgerssongruppen.

Prisfallet har dock inte kommit de boende i Västmanland till del. Där fortsätter avgifterna att stiga eller, i bästa fall, vara oförändrade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sju av länets tio kommuner har elnätsavgiften stigit mer är konsumprisindex, för närvarande 0,6 procent.

Den största höjningen har Salaborna åkt på. Deras leverantör av elnätstjänster – Sala-Heby Energi Elnät AB – har höjt priset med 13,8 procent. Det är den tredje högsta höjningen i landet i år. Bara Trelleborg och Skövde är värre.

– Ja, det är hyresgäster som hört av sig till oss och klagat på att elen blivit väldigt dyr. Vi måste omedelbart titta på det, säger Rolf Meiding, ordförande för Hyresgästföreningen Sala-Heby.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Under den senaste femårsperioden har de som bor i Västmanland fått se sina nätavgifter höjda med nära 30 procent.

– Det handlar om stora ökningar år från år och kan slå hårt mot enskilda hushåll. Den här ryckigheten är precis det vi behöver komma bort från, säger Hans Dahlin, Nils Holgerssongruppens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar också att det är väldigt stora prisskillnader mellan de olika kommunerna.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Billigast i Västmanland är Västerås, Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Köping med ett pris på knappt 2 300 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet. Alla fem har Mälarenergi som leverantör.

Annons

Dyraste elledningar har Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar. Där är kostnaden 3 650 kronor för en normallägenhet efter en 82-procentig ökning sedan 2015. Leverantör är Vattenfall.

Totalt i landet sjönk i år elnätsavgifterna med 0,4 procent sedan de tidigare höjts med 27 procent åren under en femårsperiod.

– Vi har i ett flertal år pekat på orimliga höjningar av elnätsavgifterna. I år har kurvan brutits. Det är en mycket god nyhet till de svenska hushållen. Från och med i år har vi dessutom en ny elnätsreglering på plats som ska ge mer välavvägda intäktsramar för elnätsföretagen, säger Hans Dahlin i pressmeddelandet.

Fakta: Nils Holgerssongruppen

Nils Holgerssongruppen jämför sedan 25 år tillbaka kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för svenska hushåll. Syftet är att redovisa prisskillnader och skapa debatt kring hur prisskillnaderna uppstått. Medlemmar är Hyresgästföreningen, Bostadsrätterna, Sveriges Allmännytta, Riksbyggen och HSB.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.