Annons

Salabostäder mest lönsamt av bostadsbolagen

Västmanland Mimer i Västerås omsätter ensam mer än alla andra kommunägda bostadsföretag i länet tillsammans. Men lönsammast är Salabostäder. Var femte krona företaget tar in i hyra blir till vinst.
Mimer har en fortsatt stark ekonomi. Förra året gick Västeråsföretaget med 76,6 miljoner i vinst. Även för de övriga kommunala bostadsbolagen i Västmanland går det bra.

Hem & Hyras bokslutsgenomgång visar att 2016 var ett bra år för de allmännyttiga bostadsföretagen i Västmanland.

Fem av sju företag förbättrade sina resultat jämfört med 2015. Den sammanlagda vinsten blev 121 miljoner kronor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Surahammarshus är ensam om att redovisa en förlust på den viktiga resultatraden efter finansiella poster. Alla andra gick med plus.

– Det här är en gyllene marknad i dag. Generellt är det väldigt lönsamt att äga fastigheter, oavsett om det är ett privat eller ett allmänyttigt företag, konstaterar Torbjörn Rönnkvist, regionordförande för Hyresgästföreningen Aros-Gävle där Västmanland ingår.

Han tycker det är bra att kommunföretagen levererar plussiffror så länge det i slutändan kommer hyresgästerna tillgodo. Som exempelvis i form av satsningar på den yttre miljön och andra mervärden.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

– Däremot är det oroväckande att det finns kommuner som plockar ut vinst ur sina bostadsföretag för att göra saker på ett sådant sätt att det blir en tilläggsskatt för hyresgästerna och en förmån för alla andra.

Vad innebär företagens goda lönsamhet för kommande hyresförhandlingar?

Annons

– Det är naturligtvis Hyresgästföreningens starka kort.

Läs ocksåHyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån - fortsatt skatterabatt för luftballongRänteavdrag slopas för snabblån men inte luftballongslån

Mimer, Västmanlands dominerande bostadsbolag, fortsätter att vara ett välmående och lönsamt företag.

Förra året var uthyrningsgraden för bostäderna extremt höga 99,7 procent. Mimers vinst före finansnetto uppgick till nästan 77 miljoner.

”Ett resultat som följer planen för företagets långsiktiga utveckling”, kommenterar styrelsen i bokslutet.

Osäkerheten inför framtiden handlar framför allt om vad som händer om räntenivån stiger.

En räntehöjning med en procentenhet innebär att Mimers kostnader långsiktigt ökar med 47 miljoner kronor per år.

Västeråsföretaget tjänade förra året 6 778 kronor per bostad och hade en vinstmarginal på goda 18 procent enligt en metod att mäta lönsamheten på som inte tar hänsyn till hur verksamheten är finansierad.

Annons

Ännu bättre lönsamhet hade det betydligt mindre företaget Salabostäder med ett resultat på 21 miljoner och en vinstmarginal på 20 procent. Något som innebär att av varje tusenlapp som kommer in i företaget blir 200 kronor vinst som kan återinvesteras i bostadsområdena och användas till att betala ränteutgifter.

Salabostäders starka ekonomiska ställning är också en förutsättning för att företaget ska klara de utmaningar man står inför.

En stor del av fastigheterna är byggda på 60- och 70-talet och därmed nu renoveringsmogna.

Styrelsen skriver i bokslutet att det med självfinansiering bara är möjligt att renovera cirka 25 lägenheter per år. För att klara hela behovet måste företaget antingen låna pengar eller genomföra en större fastighetsförsäljning.

Surahammarshus, det enda kommunala bostadsbolaget som gick minus förra året, har nu fått hjälp av kommunen. Som aktieägare har Surahammars kommun skjutit till 5 miljoner kronor i kapitaltillskott.

Fakta: Kommunbolagens ekonomi
RFöretag Resultat 2016 Omsättning Vinstmarginall Resultat 2015 Resultat 2014
Arbogabostäder 0,3 mkr 25,2 mkr 5,26 procent – 2,6 mkr 1,4 mkr
Hallstahem 3,2 mkr 160,5 mkr 12,47 procent 2,6 mkr 3,5 mkr
Kungsörs Fastighets 7,6 mkr 58,8 mkr 13,77 procent 7,0 mkr 2,6 mkr
Köpings Bostads 14,1 mkr 338,5 mkr 9,73 procent 9,7 mkr 9,5 mkr
Mimer, Västerås 76,6 mkr 895,5 mkr 17,85 procent 84,2 mkr 102,2 mkr
Salabostäder 21,1 mkr 184,1 mkr 19,82 procent 13,4 mkr 9,5 mkr
Surahammarshus – 1,7 mkr 42,0 mkr 14,77 procent 0,6 mkr 0,1 mkr
Totalt 121,2 mkr 1 704,6 mkr 13,34 % 114.9 mkr 128,8 mkr

Resultatet är hämtat från raden i resultaträkningen efter finansiella poster.

Vinstmarginalen är ett mått för vinsten före finansiella kostnader i förhållande till nettoomsättningen.

Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg har inga kommunala bostadsföretag. De kommunägda bostäderna sköts av kommunalförbund eller i förvaltningsform.

Läs också Hundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälp Här går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt" Undvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.