Salma bryter upp språkets murar
En nyvaken tonåring, insvept i täcke, öppnar dörren. Snart kommer hennes mamma för att se vad som står på. Men det är inte så dramatiskt som det låter. Kvinnan i trapphuset heter Salmato Haitaeva. Hon kallar sig Salma, är 54 år och kommer från Tjetjenien.
Salma är en av de flerspråkiga personer som knackar dörr i Kungsmarken och informerar om grannsamverkan, ett projekt som ska få grannar att hjälpas åt att förhindra brott i bostadsområdet.
På ryska eller tjetjenska berättar Salma om vad hyresgäster kan göra för att förhindra inbrott och vad de ska göra om det inträffat. Hon upplyser om att närpolis och socialtjänstemän finns i området, och att man vid akuta situationer direkt ska ringa 112.
– Ska man resa iväg är det bra att lämna nyckel till någon som man litar på så att den kan kolla till lägenheten och vattna blommorna, råder Salma.
Ett bra tips, tycker tonårsmamman Saadulajeva Dadasj, 53 år från Tjetjenien, som får lära sig något nytt om sitt nya hemland Sverige. Saadulajeva har studerat svenska men tycker det är lättare att förstå när någon förklarar på hennes modersmål.
– Att som 50-åring börja från noll är jättesvårt. Jag är tacksam att få ha möjligheten att träffa landsmän som kan hjälpa mig, säger hon på tjetjenska och Salma tolkar till svenska.
Salma bor i Marieberg men är väl förtrogen med Kungsmarken. Hon har tidigare jobbat med att informera om hälsa på hälsotorget vid Kungsmarksplan. Hon känner flera tjetjenska familjer i området och hon vill hjälpa dem.
– Jag har själv gått den här vägen och vet hur svårt det kan vara att få information om samhället. Om jag kan hjälpa till med integration vill jag gärna göra det.
Som dörrknackare är det inte bara att klampa på. Vid första kontakten berättar Salma vem hon är och vad hon vill. Hon kommer tillbaka senare och slår sig ned hos hyresgästen.
Hos Askhabova Ojshar är det full fart. Den tjetjenska mamman lyssnar när Salma tipsar om hemförsäkring medan de tre sönerna leker livligt och undrar vem som kommit på besök. Informationen varvas med skratt och lek.
Grannsamverkan är en del i en större satsning för att stärka banden mellan boende i Kungsmarken. Det så kallade Bo Bra-projektet startade 2007. Syftet är att ”lyfta” området med hjälp av hyresgästerna.
– Nu finns mycket som inte fanns förut. Lekland, vårdcentral, butiker och frisör, säger Salma.
Hon tror att Kungsmarken kan utvecklas ännu mer framöver.
– Möjligheten finns och viljan. Om vi gör det tillsammans kommer vi att lyckas.
Fakta:
Grannsamverkan i Kungsmarken:
Karlskronahem, Hyresgästföreningen och Brottsförebyggande rådet står bakom grannsamverkan. Informationen sprids genom ”dörrknackarna” men även vid så kallade trapphusträffar eller via hyresgäster som tackat ja till att bli kontaktpersoner.
I början av maj fanns kontaktpersoner i 41 av totalt 70 trapphus i området. Arbetet fortsätter med att hitta fler.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.