Annons

Saltade andrahandshyran – mister kontraktet

Göteborg Göteborgaren hyrde ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd och tog dessutom ut en kraftig överhyra. Nu tvingas hon betala tillbaka pengar och lämna bostaden.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

Hyresnämnden i Göteborg tog nyligen upp två ärenden som gällde samma hyresgäst, ett om återbetalning av hyra och ett om förlängning av hyresavtalet. Allt började med att kvinnan hyrde ut sin tvårummare i andra hand från september 2017 till mars 2018.

Hon tog ut 14 000 kronor per månad för den möblerade lägenheten under de första månaderna och 13 000 efter årsskiftet.
Den verkliga hyran var ursprungligen 7 300 kronor och 7 500 från januari 2018.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Andrahandshyresgästen vände sig till hyresnämnden efter uthyrningen. Hon accepterade att betala 10 procent mer än grundhyran eftersom lägenheten var möblerad, men krävde att få tillbaka totalt 32 160 kronor för det saftiga påslaget.

Hyresnämnden gav andrahandshyresgästen rätt till hela beloppet och dessutom ränta på pengarna. Men motgångarna för lägenhetsinnehavaren var inte slut där.

Nästa ärende i hyresnämnden handlade om att hyresvärden ville säga upp kontraktet. Skälet var att andrahandsuthyrningen skett utan tillstånd. Dessutom ansåg värden att kvinnan inte hade behov av lägenheten, eftersom hon inte bott där. Den kraftiga överhyran var också en försvårande omständighet.

Annons
Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Kvinnan protesterade. Enligt henne har hon inte hyrt ut lägenheten i andra hand, de två personer som funnits där var hennes inneboende. Hon har ingen annan bostad.

Hon kände inte till skillnaden mellan att hyra ut i andra hand och att ha inneboende. Kvinnan anser inte heller att hon fått en chans att rätta till misstaget, eftersom värden inte har skickat någon rättelseanmaning.

Men hyresnämnden går på värdens linje. Enligt nämnden står det klart att hon hyrt ut i andra hand. Dels finns ett skrivet kontrakt och dels vittnar andrahandshyresgästen om att kvinnan inte bott i lägenheten alls under den aktuella perioden.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

Även om värden inte har skickat ut någon rättelseanmaning så anser nämnden att kvinnans överträdelser är så grova att kontraktet inte bör förlängas. Enligt beslutet måste hon flytta, men får uppskov till våren 2019.

Annons

Men nämnden är inte enig. Hyresrådet anser visserligen också att hyresgästen begått ett allvarligt fel när hon hyrde ut olovligen, men inte så allvarligt att hyresavtalet ska upphöra. Värden har inte skickat någon rättelseanmaning. Enligt lagtexten i jordabalken ska vägas in som ett skäl för en förlängning av avtalet.

Hyresnämndens beslut är överklagat till Svea hovrätt.

Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.