Annons

Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Nyheter Förhållandet tog slut när sambon åkte fast. Men när straffet skulle avtjänas lämnade exet kvar sina saker i den gemensamma bostaden. Nu vill kvinnan bli av med dem och vägrar ta hand om det själv. Frågan är vem som betalar för flytten.
Montage av flera bilder. En silhuett av en kvinna, en man i fängelse och flyttlådor.
Foto: Montage

En cross, motorcykel, kläder och verktyg. 35-åringen lämnade en hel del prylar i den gemensamma bostaden när han åkte i fängelse.

Paret har gjort slut men före detta flickvännen bor kvar i lägenheten och vill nu bli av med hans saker. Kvinnan skriver till Kronofogden i en ansökan om så kallad särskild handräckning/avlägsnande: ”Jag kan inte behålla hans grejer i många år” och ”jag vill inte ta ansvar och stå för kostnader”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den aktuella bostaden ligger i Göteborg, men kvinnan har även en bostad i Norrland.

I december gjorde polisen en husrannsakan i parets lägenhet och satte dit ett tillfälligt hänglås på dörren efteråt.

Under julledigheten befann sig kvinnan i Norrland och när hon kom tillbaka till Göteborg hade någon brutit upp hänglåset och stulit saker från lägenheten.

Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

Kvinnan vill inte ansvara för exsambons grejer längre. Hon skriver i ansökan att med tanke på den kriminella bakgrunden känner hon sig inte heller trygg med att ha tillhörigheterna hos sig.

Hon kräver att Kronofogden ser till att grejerna försvinner, men vill inte själv ta någon kontakt med ägaren eller anhörig till denne. Hon vill inte stå för några flyttkostnader eller ta ansvar för hanteringen över huvud taget.

Annons

En informationsskylt med Kronofogdens logga.

Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

Är det vanligt med såna här förfrågningar?

– Det är inte helt ovanligt att det finns personer som önskar bli av med föremål som någon annan har lämnat kvar, säger Helena Kilström Esscher, pressansvarig på Kronofogden.

– Men det kanske är vanligare med motsatsen, att den som flyttat begär att få hämta ut sina grejer om parterna inte lyckats lösa det sinsemellan.

Är det möjligt att få sådan hjälp av Kronofogden?

– I det här fallet handlar det om en förpliktelse, en skyldighet, att den före detta sambon ska hämta sin egendom. Om denne inte gör det så kan Kronofogden ta över.

Räkna med kostnader

Kvinnans ansökan är inte behandlad ännu så Kronofogden kan därför inte ge något svar i det specifika ärendet. Men enligt Helena Kilström Esscher är lagen tydlig med vad som bör gälla.

Annons

Så vem betalar?

– Det är den som begär avlägsnandet (sökanden) som betalar kostnaden för att flytta ut sakerna från lägenheten. Både för själva arbetet och för transporten till ett magasin eller ny lägenhet.

– Däremot är det ägaren till sakerna som får betala för magasineringskostnader och kostnaden för att slänga egendomen om den inte hämtats ut efter tre månaders förvaring. Om det inte finns pengar så stannar kostnaden på Kronofogden, säger Kilström Esscher.

Möjlighet till återbetalning

Hyresgästföreningens jurist Susanne Lindmark tillägger att man även får räkna med att betala ansökningsavgift och verkställandeavgift om man vänder sig till Kronofogden. Men att det också finns en möjlighet att få tillbaka en del av pengarna.

– Ansökningsavgiften hos Kronofogden är 300 kronor. Om man sedan vill att de ska verkställa beslutet kostar det 600 kronor i grundavgift. Men man kan begära att de här kostnaderna sedan ska tas ut av ägaren till sakerna om denne har utmätningsbara tillgångar, säger Susanne Lindmark, jurist inom Hyresgästföreningen region Norrland.

En kvinna med långt hår och mörkblå skjorta.
Susanne Lindmark, jurist Hyresgästföreningen region Norrland.

Fakta: Att tänka på innan fängelsevistelsen

Hyra och räkningar

  • Hyreslagstiftningen gäller även under tid för fängelsestraff, det är alltså viktigt att fortsätta betala in hyran i tid varje månad för att undvika att bli av med bostaden. Kriminalvården ger inte ekonomiskt stöd till hyra eller andra utgifter under tiden du avtjänar ditt straff. Ibland är det möjligt att få hjälp med hyran från din kommuns socialtjänst. Kontakta socialtjänsten i din hemkommun för mer information.
  • Om du ska vara borta en längre tid är det viktigt att kontakta till exempel banken om du har lån eller företag där du har abonnemang för att be om en betalningsplan. Du kan också behöva avsluta eventuella prenumerationer.

Folkbokföring

  • I de fall du inte kommer att ha kvar din bostad behöver du ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket. Kommer du inte längre ha någon tydlig anknytning till en specifik bostadsadress folkbokförs du på den kommun där du har starkast anknytning.

Särskild postadress

  • Anmäl särskild postadress till Skatteverket om du under minst sex månader vill ha din post till en annan adress än folkbokföringsadressen, t.ex. till en anstalt. Det gäller både i Sverige och utomlands. Det kostar inget att anmäla särskild postadress.

Källa: Kriminalvården

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.