Annons

Samhällsbyggnadsbolaget fortsätter växa

Gävleborg För drygt två år sedan fanns inte Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. I dag äger de 8 400 hyreslägenheter i landet varav drygt 800 lägenheter i Gävleborg, förutom kommunala boen­den och förvaltningsbyggnader.
Foto: Lena Mattsson
Samhällsbyggnadsbolaget köper både privata och kommunala hyresfastigheter. I Gävleborg äger de nu drygt 800 lägenheter i Söderhamn och Bollnäs. Här Jungfruvägen i Falun där kommunala Kopparstaden tidigare ägde lägenheterna.

Hyreshus i centrum. Bruks­kåkar i ytterområden. Stadshus och äldreboenden. Samhällsbyggnadsbolaget vill äga det som ger en ”unik, stabil intjäning”.

I Gävleborg och Dalarna äger SBB drygt 2 500 lägenheter sedan de köpt privata Gimmel med lägenheter i Söderhamn och Bollnäs, likaså privata Kopparleden i Dalarna, delar av kommunala Tunabyggens fastighetsbestånd i Borlänge och så sent som i april ytterligare 158 av likaså kommunala Kopparstadens lägenheter i Falun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De nära 2 000 lägenheterna i Dalarna ska också bli ännu fler. Företaget planerar att tillsammans med andra företag och på egen hand bygga nya hyreslägenheter i Säter, Borlänge och Falun.

Förre S-politikern Ilija Batljan är vd och majoritetsägare i SBB. 2015 fick han gå från Rikshem, tidigare Dombron AB, som ägs av Fjärde AP-fonden.

Annons

Hur har SBB kunnat växa sig så stora på så kort tid?
– Vi har en längre historia än två år, vi har fastighetsportföljer som funnits en längre tid än så. Vi har byggt upp en fastighetskompetens och vi har tagit över redan befintliga bolag som Kopparleden i Dalarna, Gimmel i Gävleborg och Sörmlandsporten, säger Ilija Batljan.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Förutom sina hyreslägenheter äger Samhällsbyggnadsbolaget också många LSS- och äldreboenden och förvaltningshus.

SBB figurerar inte hos Hyresnämnden och har i Gävle-Dala inga ärenden hos Hyresgästföreningen heller. Men det behöver inte betyda att allt är bra, det kan hända att hyresgästerna tröttnat på att klaga, påpekar en ärendehandläggare som tidigare haft många ärenden i de lägenheter som SBB köpte i Bollnäs av privata Gimmel.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgäst­före­ningens region Mitt, tycker att det faktum att Samhällsbyggnadsbolaget vuxit så fort väcker en del frågor.
– Jag vet att de inte hunnit bygga upp sin förvaltningsorganisation. När de köpte lägenheter av Tunabyggen gjorde de till exempel en överenskommelse med dem som innebar att Tunabyggen skulle fortsätta att sköta förvaltningen.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Ilija Batljan säger som svar på kritiken:
– Det här är en modell vi brukar använda när vi köper lägenheter. Vi vill inte att det ska bli glapp i förvaltningen.

 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.